1970-1980 lerde TRT de Yayınlanmış Yabancı Diziler 1

merhancag | 13:32 |

6 Milyon Dolarlık Adam (The Six Million Dollar Man)

KONUSU
Bir ucak kazasında vücudunun büyük bölümünü kaybeden Albay; Steve Austin (Lee Majors) yeniden hayata döndürülür. Vücudunun büyük bölümü mekaniktir. O artık "Biyonik Adam Steve Austin" dir.
Dizinin Özgün Adı
The Six Million Dollar Man
Ülkesi
ABD
Ülkesinde gösterildiği yıllar
1974 - 1978

Tüm Oyuncular ve Teknik Ekip

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25.Yüzyıl (25th Century)


Doctor Who‘nun gözde dönemlerinde çok az yapım onun izlenme oranlarını geçebiliyordu. Garip bir şekilde Man from Atlantis bunlardan biriydi; yarı çıplak, ıslak ve tutsak erkeklerin çekiciliğini hafife almayın. Fakat bu yapımdan da ünlü bir başka zaman yolcusu daha bulunmaktaydı. 70’lerin sonunda Doktor’dan daha uzun bir süre etrafta dolanan ve cumartesi geceleri birinciliği onun elinden alan Amerikalı Buck Rogers’tı bu kişi.

Buck Rogers (Anthony Rogers) karakteri, hem edebiyatta hem de ekranda uzun ve farklı bir geçmişe sahip. Karakter ilk olarak Armageddon 2419 A.D. dergisi için yaratılır. Gerçekte Buck Rogers, Birinci Dünya Savaşı’nda kömür madeninde radyoaktif gaza maruz kalan bir ustadır. Madendeki bir mağarada sıkışıp komaya giren Rogers, 492 yıl sonra, 2419 yılında uyanır. Bir pilot olan Wilma Deering ile görüşür ve onun çetesiyle birlikte 25. yüzyılda Kuzey Amerika’yı yönetmekte olan Hans ile savaşır.

Buck Rogers

Orijinal çizgi roman daha sonra gazetede karikatür köşesine dönüştürülür. Bu dönemde Wilma ve Buck’a bazıları dost bazıları da düşman başka karakterler de katılır; Dr. HuerKiller Kane ve Ardala bunlardan birkaçıdır. Üç yıl sonra 1932’de Buck Rogers, ABD radyosundaki ilk bilimkurgu programı olur. 1939’da, Buck Roger in the 25th Century adı ile 12 parçalı bir film çekilir. Bu yapımda ayrıca, benzer dizilerde Flash Gordon’ı oynayan Larry ‘Buster’ Crabbe da vardır.

Buck daha sonra 1950’lerde ABC’de yayınlanan kısa süreli TV şovunda rol alır. Sadece bir yıl sürmesine rağmen kaqrakter; Earl HammondKern Dibbs ve Robert Pastene gibi üç farklı aktör tarafından canlandırılır. İki aktör Dr. Huer’ı, iki aktris de Wilma Deerings’i oynar; bunlardan biri On The Waterfront ve North by Northwest’teki rolleriyle bilinen Eva Marie Saint‘tir.

Buck Rogers

Yaklaşık otuz yıl süren bir sessizliğin ardından, 70’li yılların sonunda Star Wars’un başarısının da etkisiyle bir Buck Rogers yapımına daha imza atılır. Cesur bir hamleyle Star Wars’u orijinal Battlestar Galactica formatında TV’ye çıkararak başarısını göstermiş olan Glen A Larson, bu muazzam pahalı işin ilk sezonun ardından sonlanmasıyla televizyona uygun bir Buck Rogers programı hazırlamak için kolları sıvar. İki sezon süren Buck Rogers in the 25th Century, ülkemizde 25. Yüzyıl adıyla TRT‘de yayınlanmıştır.

Larson, orijinal The Outer Limits‘in yaratıcısı ve Battlestar Galactica‘nın yapımcısı oluşuyla ünlü Leslie Stevens ile çalışırken çizgi romanın ana fikrini ve birçok karakterini kullanır. Bu versiyonda Rogers, NASA astronotu haline getirilmiş bir ABD Hava Kuvvetleri pilotudur. 1987 yılından çok uzak bir zamana, derin uzay görevine gönderilir. Tuhaf bir kaza, Rogers’ın komaya girmesine ve aracının yörüngesinin değişmesine neden olur. Rogers 2491 yılında Dünya’ya dönmeye çalışır.

Buck Rogers

Gil Gerard ilk büyük TV dizisi rolünü Rogers ile oynamıştır. Uzay gemisi, Dünya Savunma Müdürlüğü’nden Pilot Albay Wilma Deering (Erin Gray) tarafından bulunur. Çizgi romanların aksine, Dünya oldukça iyi durumdadır. Rogers görevine başladıktan kısa bir süre sonra yıkıcı bir nükleer savaş atlatılmasına rağmen, halk kubbeler altında barış içinde yaşamaktadır ve Dr. Huer (Tim O’Connor) gibi bilim insanları sayesinde teknoloji gelişmektedir.

Bununla birlikte, Dünya istila tehlikesi altındadır. İstilacıların lideri, başta görünmese de Prenses Ardala (Pamela Hensey) ve reisi Kane‘dir. Pamela Hensey’yi 80’lerin dedektiflik şovu Matt Houston’daki CJ rolüyle hatırlıyoruz. Kane karakterini ise plot bölümde Henry Silva, seride Michael Ansara canlandırmıştır. Ardala’nın iki amacı vardır: Birincisi Dünya’yı ele geçirmek; ikincisi Buck ile sevişmek! İlk sezonun çoğu Ardala’nın iki hedefi aynı anda elde etme planlarına odaklanır.

Buck Rogers

Buck Rogers in the 25th Century, orijinal çizgi roman karakterlerinin yanı sıra bazı yeni karakterler de içeriyordu. Bunlardan en unutulmaz olanı Twiki’dir. Twiki, ilk sezonda Bugs Bunny’ye de hayat veren Mel Blanc tarafından seslendirilmiş küçük gümüş bir robottur. Buck Rogers ‘ı çocukluğunuzda izlediyseniz, dizi sırasında Twiki’nin ‘biddy, biddy…‘ sesini taklit ettiğini belki hatırlıyorsunuzdur.

Ardala’nın kötü emellerini engellemenin yanında, sezonun iki ana teması vardı: Buck’ın sudan çıkmış balık gibi  25. yüzyıla uyum sağlamaya çalışması ve 25. yüzyılı kendisine uyum sağlamaya zorlaması. 1980’ler dünyasıyla karşılaştırdığında geleceğin dünyasını kalabalık ve boğucu buluyordu. Dünyanın ve düşmanların süperbilgisayar kontrollü uçakları arasında süregiden savaşta it dalaşı taktiklerini biliyor olmasıyla da kendini değerli görüyordu. Dizide konular genellikle gizli görevler, uzaylıların kılık değiştirerek şehirlere sızmaya çalışması, Buck’ın gemilere ve şehirlere gizlice girip onları imha etmesi  etrafında gelişir.

Buck Rogers

Dizinin oldukça büyük bir bütçesi ve iyi bir kadrosu vardı. Kadroda Jamie Lee Curtis, Jack Palance, Vera Miles, Cesar Romero, Frank Gorshin, Roddy McDowell, ve Julie Newmar gibi yıldızlar bulunuyordu. Fakat asıl ilgi çeken iki şeyden biri uzayda geçen it dalaşı sahneleri ve efektleridir. Zamanının ötesinde görsel efektlere sahip dizi, Battlestar Galactica ile aynı model tasarım dilini kullanıyor. Dizideki Yıldız Savaşçıları gemileri de BSG viperları ile benzerlik göstermektedir. İkincisi ise oyuncuların, özellikle de kadınların göz alıcı güzelliğiydi. Wilma Deering rolünde Erin Gray ve Ardala rolünde Pamela Hensey dizinin erkek hayranlarının dikkatini çekmeyi başarmıştır.

Plot bölümün sadece sinema salonlarında gösterilmesine rağmen, İngiltere’deki izlenme oranları beklentilerin üzerindeydi. Fakat Amerika’da durum bu kadar iyi değildi. Gerard dizinin ikinci sezonda devam edemeyebileceğini açık açık dile getiriyordu. Ancak dizi ikinci sezonda yön değiştirdi ve bir uzay keşfi macerası haline geldi. Rogers, Deering, Twiki kendilerine yeni katılan amiral Efram Asimov (Jay Garner), Dr Goodfellow (Wilfrid Hyde-White) ve Spock benzeri yükselmiş bir kuş olan Hawk (Thom Christopher) galakside Searcher adlı uzay gemisiyle keşfe, yeni yaşamlar aramaya çıkarlar.

Buck Rogers

İkinci sezonda mizah unsurları oldukça azaltılmıştır. Bunun yerine Gerard’ın da beklediği üzere mitoloji, çevrecilik ve ırklar gibi daha ciddi konular üzerinde durulur. Wilma da Star Trek’tekilere benzer mini eteğiyle daha feminen bir karaktere bürünüp askeri kimliğinden sıyrılır. Bilimkurgu dizilerinde belki de görünen ilk kadın komutanı böylesine değiştirmek oldukça keskin bir dönüş sayılmıştır.

Ne yazık ki diziyi yeniden yapılandırmak da beklenen etkiyi yaratmamış, izlenme oranlarında önemli bir artış olmamıştır. Dizi, ikinci sezon yayınlanan 11 bölümün ardından NBC tarafında iptal edildi. Televizyon macerası bitmesine rağmen Buck Rogers çizgi roman ve kitaplarda yaşamaya devam etti. Ancak yeni bir Buck Rogers dizisini ekranlarda görmemizin çok da uzak bir ihtimal olmadığını belirtelim.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aile Bağları (Family Ties)

1982 - 1989 / 22Dak. / Komedi, Aile
Yönetmen Gary David Goldberg
Oyuncular: Michael J. Fox, Meredith Baxter, Michael Gross
Ülke ABD

Orijinal kanal NBC





-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alacakaranlık Kuşağı (The Twilight Zone)
1959 - 1964 / 22Dak. / Dram, Korku, Fantastik, Bilimkurgu, Gerilim
Orijinal adı : The Twilight Zone (1959)
Yönetmen Rod Serling
Oyuncular: Rod Serling, Christine White, James Coburn
Ülke ABD
Orijinal kanal CBS







Her bölümde farklı oyuncularla, farklı konuların işlendiği, bilim kurgu, korku ve gerilim öğelerini barındıran beş sezonluk seri, bu türdeki dizilerin öncülüğünü yapmaktadır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alf (ALF)

1986 - 1990 / 22Dak. / Komedi, Bilimkurgu, Aile
Yönetmen Paul Fusco, Tom Patchett
Oyuncular: Max Wright, Anne Schedeen, Andrea Elson
Ülke ABD

Orijinal kanal NBC








1986-1990 yılları arasında NBC kanalında yayınlanan ABD'nin popüler komedi dizilerinden birisidir. Melmac gezegeninden dünyaya gelmiş bir uzaylı olan ALF'in başrolünde olduğu dizi, ALF'in başından geçenleri anlatmaktadır. ALF adı ise davetsiz olarak gökyüzünden inerek bir amerikan ailesinin evine yerleşmesi sonucu ailenin reisi Willie tarafından konulmuştur. Açılımı Alien Life Form (Yabancı Yaşam Formu) şeklindedir.
TRT'de 80'li yılların sonlarında gösterilen dizi, 90'lı yıllarda da Kanal D tarafından Türk izleyicisine sunulmuştur.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alfred Hithcock Sunar (Alfred Hitchcock Presents)

1955 - 1962 / 25Dak. / Dram, Polisiye, Gerilim, Mahkeme
Oyuncular: Alfred Hitchcock, Bill Mumy, Juanita Moore
Ülke ABD
Orijinal kanal CBS










---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Altın Kızlar (The Golden Girls)

1985 - 1992 / 22Dak. / Komedi, Dram
Orijinal adı : The Golden Girls
Oyuncular: Betty White, Estelle Getty
Ülke ABD
Orijinal kanal NBC








Emekli olup huzur bulmak için Miami'ye yerleşen ve aynı evde yaşayan dört yaşlı kadının komik maceralarını anlatan Altın Kızlar, hayata sımsıkı bağlı ve kalan zamanlarını eğlenceli geçirmek isteyen insanları konu ediniyor.
Sürekli komik ve ilginç olaylara tanık olan bu dört kadının olaylara bakış açıları, birbirleri ile çekişmeleri ancak içten içe birbirlerini sevmeleri gibi önemli detaylara sahip dizi, yayınlandığı dönem olan 1985-1992 arasında çok önemli bir hayran kitlesine sahipti. Tam 180 bölüm yayınlanan dizi, 4 Altın Küre ödülünü alarak hakedilmiş bir başarıya ulaştı.
Dizi, bir dönem TRT ekranlarından Türk izleyicisi ile buluştu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ve Diğerleri
Dizinin Türkçe AdıDizinin Özgün AdıÜlkesiÜlkesinde
gösterildiği
yıllar
Oyuncular
Aile ŞerefiOur Family HonorABD1985 - 1986Michael Madsen
Alo PolisAllô policeFransa1966 - 1969
Arsen LupenArsène LupinFransa1971 - 1974Georges Descrières

Etiket:

Hakıkımızda:
Gugukluhayat tam 14 yıldır Sizlerle beraber. Paylaşıyoruz, öğreniyoruz,yardım ediyoruz, eğleniyor,bilgi sahibi olurken mutlu oluyoruz