Beşiktaş Futbol Takımı

merhancag | 13:19 |


Beşiktaş
, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımı. 1903 yılında Bereket Jimnastik Kulübü (Asıl Çerkesçe ismi Bereketiqo olup bazı kurucuların mensup olduğu Çerkes sülalesinden gelmektedir, Türkçeye Bereket olarak çevirilmiştir.) adıyla kurulan Beşiktaş JK'nin, Ağustos 1911'de kurulan şubesidir. Maçlarını 2012-13 sezonuna kadar 32.086 kapasiteli İnönü Stadyumu'nda oynamıştır. 2012-13 sezonu sonunda kulüp, yeni stad yapım çalışmaları başlatmış ve Vodafone Park stadyumunda ilk düdük, resmî açılış töreninin ertesi günü 11 Nisan 2016 tarihinde Beşiktaş ile Bursaspor arasında oynanan Süper Lig maçında çalınmıştır.

Armasında ay-yıldız taşıma izni verilen 3 Türk kulübünden biridir. Yurt içi ve yurt dışında gösterdiği performansı, kazandığı kupalar ve ilkleriyle Türkiye'nin en büyük futbol kulüplerinden birisidir.

Beşiktaş'ın toplamda 15 Süper Lig, 9 Türkiye Kupası ve 8 Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu bulunmaktadır. Ayrıca profesyonel lig öncesi 2 kez Türkiye Futbol Şampiyonası'nda, 3 kez de Millî Küme'de şampiyon olup tarihinde toplam 20 Türkiye şampiyonluğu yaşamıştır. Takım ayrıca 1986-87 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nda çeyrek finale çıkarak tarihinin en iyi derecesini elde etti.

Tarihi

1911-1919: Kuruluş

Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün faaliyetlerini hızlandırdığı ilk dönemde futbol gölgede kalmışsa da 1910’ların sonundan itibaren kulüpteki atlet ve jimnastikçiler futbola daha fazla ilgi duyup kendi aralarında maçlar yapmaya başladılar. O yıllarda gençliğin ilgisi futbola kaymak üzereydi ve Beşiktaş Kulübü’nün az ilerisinde Valideçeşme ve Basiret gibi iki güçlü futbol takımı kurulmuştu.

1911 Ağustos’unda Valideçeşme futbol takımının başkanı ve kurucusu olan Ahmet Şerafettin Bey (Şeref Bey) futbolcularıyla Beşiktaş Kulübü’ne katıldı. Beşiktaşlı gençlerin kurduğu futbol takımlarını tek bir çatı altında toplamayı amaç edinen Şeref Bey’in girişimleri sonucu, Basiret Kulübü de Beşiktaş’a katıldı. Bu şekilde Futbol Şubesi, resmi olarak Kulüp’te faaliyete başladı.

Resul, Rıdvan, Behzat, Doktor Sabri, Şair Kazım, Sadi (Baltalimanı), Doktor Mehmet, Asım, Şeref, Doktor Ali ve Fahri’den oluşan ilk futbol takımının malzemelerinin masraflarını da İpekçi İhsan isimli bir sporsever karşıladı. Birinci takımın yanı sıra ikinci, üçüncü, dördüncü takımlarını da kuran futbol şubesi, Kulübümüz’ün Akaretler’deki bahçesinde futbol idmanlarını hızlandırdı. Böylece futbol Beşiktaş’ta bir anda 1 numaralı spor olmaya başladı. Ancak Balkan Savaşı’nın ardından I. Dünya Savaşı’nın da başlamasıyla Beşiktaş’ın sporcuları cephelere koştu ve spor faaliyetleri yok denecek duruma geldi.

Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle sağ kalan sporcular semte ve Kulübe dönmeye başladı. Futbol Şubesi'nin kurucusu Şeref Bey de Romanya cephesinden geri döndü. İstanbul'da düşman işgalinin olduğu yıllarda çeşitli sıkıntılar çekildi. Daha önce bir kilisenin binasına taşınan kulüp malzemelerinin bir kısmı Rumlar'ın elinde yağma olmaktan kurtarılıp, Akaretler'de başka bir binaya nakledildi. Bir taraftan düşmanla yapılan Millî Mücadele'ye yardım edildi. Diğer taraftan da futbol takımı Şeref Bey tarafından tekrar güçlü hale getirildi.


1919-1923: İlk lig maçları

Beşiktaş, 1920'lerin öncesinde iki ezeli rakibiyle karşılaşmamışsa da Süleymaniye ve İdman Yurdu'nu mağlup etmiş bir takımdı. 1919'da Beşiktaş ve diğer kulüplerin lige katılma isteği Lig Tertip Komitesi tarafından uzun bir süre bekletildikten sonra kabul edilmedi. Pazar günleri de azınlık takımları Pera, Araks, Maccabi, Stella, Strugglers'in yer aldığı Pazar Ligi maçları oynanıyordu.

Şeref Bey, Beşiktaş gibi cuma ligine alınmak istemeyen takımların idarecileriyle İstanbul Türk İdman Birliği Ligi adı altında bir lig kurdu. İlk sezonda Beşiktaş şampiyon olarak tarihindeki ilk şampiyonluğu kazanmış oldu. Sonraki sezon lige katılan 10 takım A Grubu'nda Beşiktaş, Hilâl, Kumkapı, Altınörs ve Türkgücü, B Grubu'nda da Darüşşafaka, Vefa, Üsküdar, Beylerbeyi ve Haliç şeklinde yer aldı. Grubunda bütün maçlarını kazanan Beşiktaş, finalde diğer grubun birincisi Darüşşafaka ile karşı karşıya geldi. 23 Temmuz 1920'de oynanan bu maçı Siyah-Beyazlı takım, 2-1 kazanarak bu ligdeki ikinci şampiyonluğunu elde etti.

Aynı yıl Pazar Ligi'ne de ilk defa katıldı. Genelde azınlık takımlarının bulunduğu ligdeki iki Türk takımı Beşiktaş ve İttihatspor anlaştılar. Beşiktaş, İttihatspor'a iki oyuncusunu verdi. Sezon sonunda İttihatspor şampiyon olurken, Beşiktaş da ikinci oldu ve Millî Mücadele dönemindeki Türk milletine moral verdiler. Sonraki sezon İttihatspor Ermeni sporcular tarafından sahiplenince, ligdeki tek Türk takım Beşiktaş hâline geldi. Bir Ermeni, bir Yahudi, üç Rum ekip ve Beşiktaş ile düzenlenen son Pazar Ligi'ndeyse 14 maçta 10 galibiyet 4 beraberlikle şampiyon Beşiktaş oldu.

1923-1956: Ezeli rekabetin başlangıcı, 

İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları


İstanbul Ligleri

Cuma ve Pazar liglerinin sona ermesinden sonra Türkiye çapında bir futbol şampiyonası düzenlenmesine karar verildi. Bu şampiyonaya katılacak takımların belirlenmesi için ise İstanbul Ligi kuruldu. Beşiktaş, eleme usulü oynanan 1923-24 sezonunda üç maçı da kazanarak finale çıkıp, Galatasaray ile eşleşti. 22 Ağustos 1924'te oynanan maç tarihteki ilk Beşiktaş-Galatasaray derbisi oldu. Galatasaray'ı finalde Refik Osman ve Edip'in golleriyle 2-0 yenen Beşiktaş, bu ligin ilk şampiyonu oldu. 22 Kasım 1924'te ise Beşiktaş ve Fenerbahçe, bir dostluk maçında tarihlerinde ilk kez karşı karşıya geldiler. Bu maçı Fenerbahçe 4-0 kazandı. İki takım arasındaki ilk karşılaşma ise 1926-27 sezonunda oynandı ve maç 0-0'lık beraberlikle sonuçlandı.

1931-32 sezonunda maç hasılatlarının dağıtımı konusunda Galatasaray ve Fenerbahçe, federasyonla anlaşamayarak ligden çekilme kararı aldı. 6 Kasım 1931'de Beşiktaş, Fenerbahçe'yle oynayacağı maç ile sezonu açması gerekirken rakibinin gelmemesi ile maçı hükmen kazandı. Sezonun ilk yarısında Beşiktaş ikisi hükmen olmak üzere 4 galibiyet, 1 beraberlik alarak ligi birinci tamamladı ancak maç hasılatları konusunda ezeli rakiplerinin yanında olan Beşiktaş, sorun çözülemeyince devre arasında ligden çekildi.

Beşiktaş, İstanbul Ligi'nde ikinci şampiyonluğunu 1933-34 sezonunda kazandı. Bir sezon sonra Şeref Bey, Çırağan Sarayı bahçesini alıp kulübün malı yapıp, futbol sahası hâline getirmişti. İsim olarak "Şeref Stadı" belirlendi ancak daha sonra kavgalar çıkıp asılan tabela indirildi. Kulüp içindeki bu huzursuzluk futbol takımına da yansıdı ve son iki maçtaki puan kayıplarıyla şampiyonluk gitti.

Birkaç sezonluk huzursuzluk döneminden sonra Beşiktaş 1937-38 sezonunda Fenerbahçe ve Güneş SK ile aynı puan aldı. Takımlar aralarında maç yapmayı beklerken Güneş kulübünün baskılarıyla daha önce kullanılmayan "averaj" kuralı ile şampiyonluk Güneş Kulübü'ne verildi. Bu sezondan sonra Beşiktaş İstanbul Ligi'ndeki en iyi dönemini yaşadı. Namağlup üçüncü olan kadrosunu değiştirmeyen Beşiktaş, 5 sezon üst üste şampiyon oldu. Bu sezonlardan üçünü namağlup, ikisini 18 maçta 18 galibiyet ile bitirdi. 1943-44 sezonunda ikinci oldu ancak sonraki iki sezonu yine namağlup olarak şampiyon bitirip "Yenilmez Armada" adını aldılar. Bu dönemde Beşiktaş'ta, Hüsnü Savman, Vedii Tosuncuk, Hüseyin Saygun, Şeref Görkey, Eşref Bilgiç, Hakkı Yeten, Şükrü Gülesin, Kemal Gülçelik, Faruk Sağnak gibi Türk futbolunun önemli isimleri yer alıyordu.


1946 şampiyonluğu ardında bir üçüncülük, iki ikincilik alan Beşiktaş kadroyu yeniledi. Kadrosuna Nusret Ülük, Ali İhsan Karayiğit, Süleyman Seba, Recep Adanır, Şevket Yorulmaz gibi gençleri ekledi ve 1950 ve 1951 yıllarını da şampiyon olarak bitirip İstanbul Ligi'nin son iki şampiyonluğunu aldı.

Futbola ilgi arttıkça profesyonelleşmenin gerekliliği dikkat çekiyordu bu yüzden 1951'de İstanbul Profesyonel Ligi'nin kurulmasına karar verildi. Beşiktaş bu ligin ilk sezonunu da namağlup olarak şampiyon bitirdi. 1953-54 sezonunda da şampiyon olan Beşiktaş sonraki sezon şampiyonluğu averajla kaybetti. 1955 sonrası ligin son sezonu olan 1959'a kadar Beşiktaş tarihinde ilk kez beşinciliğe düştü, şampiyonluk adaylarından biri olamadı. Beşiktaş'ın profesyonel lig şampiyon kadroları şöyleydi:

  • 1952 İstanbul Profesyonel Ligi Şampiyon Kadrosu: Ergün İstemi Aker, Mehmet Atçılar, Kemal Ünlü, Kamil Üzülme, Vedii Tosuncuk, Eşref Özmenç, Ali İhsan Karayiğit, Nusret Ülük, Tanaş Çaçi, Sami Özer, Recep Adanır, Şevket Yorulmaz, Hüseyin Saygun, Faruk Sağnak, Coşkun Taş, Metin Erman, Süleyman Seba, Cihat Yetiş, İbrahim
  • 1954 İstanbul Profesyonel Ligi Şampiyon Kadrosu: Ergün İstemi Aker, Bülent Gürbüz, Kamil Üzülme, Vedii Tosuncuk, Eşref Özmenç, Ali İhsan Karayiğit, Nusret Ülük, Özcan Esinduy, Metin Erman, Recep Adanır, Şevket Yorulmaz, Fahrettin Cansever, Faruk Sağnak, Sami Özer, Coşkun Taş, Ercan Ertuğ, Şefik Alnıak, Selahattin

Millî Lig başarıları


Futbol sevgisi yalnızca İstanbul'da sınırlı kalmamıştı. Yerel ligler oluşturulmuş ve takımlar kurulmuştu. Yurt çapında takımların karşılaştığı ilk organizasyon olan Türkiye Futbol Şampiyonası, 1924'te Eskişehir'de düzenlendi. Beşiktaş, bu ilk yurt çapında düzenlenen turnuvada yarı finale yükselip, o senenin şampiyonu Harbiye Talimgâh'a 2-0 yenilerek elendi. Üçüncülük maçında ise Turan Sanatkâran Gücü'nü yenerek Türkiye üçüncüsü oldu. Bu turnuvadaki ilk şampiyonluğunu 1934'te Altay Spor Kulübü'nü 3-1 yenerek aldı.

1951'deki turnuvaya İstanbul birincisi olarak katılan Beşiktaş, Adana Demirspor ve Altay'ı yendi. Son maçında Gençlerbirliği ile karşılaşan Beşiktaş, 0-0 biten ilk yarının ardından rakibinin sahadan çekilmesi ile 3-0 hükmen gelerek bu turnuvadaki ikinci ve son şampiyonluğunu kazandı. 1951'den sonra profesyonel liglere geçildiği için bu turnuva amatör takımların katıldığı bir turnuvaya dönüştürüldü.

Daha organize olan Millî Küme, 1936-37 sezonu ile organize edilmeye başlandı. Beşiktaş, ilk şampiyonluğu 1940-41 sezonunda namağlup şekilde kazanmıştı. 43-44'te ikinci şampiyonluk, 46-47'de "Millî Eğitim Kupası" adını alan ligde üçüncü şampiyonluğunu almıştı. Millî kümede şampiyon kadroları şöyle olmuştu:

  • 1941 Millî Küme Şampiyon Kadrosu: Mehmet Ali Tanman, Yavuz Üreten, Hüsnü Savman, Rıfat Kağız, Halil Köksalan, Feyzi Uman, Hüseyin Saygun, Ahmet, Memduh Ün, Yani Sasupulos, Sabri Gençsoy, Hakkı Yeten, Şakir Uluatlı, Şeref Görkey, Şükrü Gülesin, İbrahim Tusder, Eşref Bilgiç, Hayri
  • 1944 Millî Küme Şampiyon Kadrosu: Faruk, Saim Sarper, Rıfat Kağız-Atakanı, Yani Sasopulos, Yavuz Üreten, Baki, Cahit, Ömer Doğan, Hüseyin Saygun, Ali, Nuri Sangar, Vecdi Çapa, Hakkı Yeten, Kemal Gülçelik, Şeref Görkey, Eşref Özmenç, İbrahim Tusder, Dursun
  • 1947 Millî Küme Şampiyon Kadrosu: Etem, Yavuz, Vedii, Saim Sarper, Ömer Doğan, Necdet, Çaçi, Sabri Gençay, Hakkı Yeten, Şevket Yorulmaz, Hikmet, Şükrü Gülesin, Hayati, Süleyman, Kemal Gülçelik, Süreyya Görkey, Şeref Görkey, Faruk Sağnak, İsmet

1956-1958: Federasyon Kupası, ilk Avrupa maçları, şampiyonluk sayısı tartışmaları

1956-57 sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu, Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Türkiye'yi temsil etmesi için bir takım belirlemek adına "Federasyon Kupası" adı altında tüm Türkiye'den takımların yer aldığı Millî Küme mantığında bir ligi başlattı. Beşiktaş üç ön eleme maçını kazanarak İstanbul'u Galatasaray ile beraber temsil etti. Beşiktaş, ligin ilk sezonunda 10 maçın 8'ini kazanıp, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet ile şampiyon oldu. Böylece 1957-58 Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı ancak federasyonun Beşiktaş'ın adını göndermeyi unutması yüzünden temsil hakkını kaybetti.

1957-58 sezonunda ise kendi grubunda birinci olan Beşiktaş diğer grup şampiyonu Galatasaray ile karşılaştı ve iki maçı da 1-0 kazanarak bir kez daha şampiyon oldu. Bu sefer TFF'nin hata yapmamasıyla 1958-59 Şampiyon Kulüpler Kupası'na katıldı. İlk turda rakip Olimpiakos sahaya çıkmayınca iki maçı da hükmen kazandı. Bir sonraki turda geçen yılın şampiyonu Real Madrid ile eşleşti. Leandro Remondini yönetimindeki ilk maçta deplasmanda rakibine 2-0 yenildi. İkinci maçta ise 1-1 berabere kaldı. O sezon kupayı yine Real Madrid kazandı. 1959'da Millî Lig sistemine geçiş yapılınca, Federasyon Kupası iki kez lige çıkan ve ligden düşen takımları belirleme amaçlı oynandı.

Beşiktaş'ın kazandığı iki Federasyon Kupası'nın şampiyonluk olarak sayılıp sayılmadığı tartışma konusu olmuştur. Eski yöneticilerden Cenk Koray'ın bunu kabul ettirme çabaları sonuçsuz kalmış ve konu unutulmuştur. 2001'de Türkiye Futbol Federasyonu'nun 5 şampiyonluğa 1 yıldız takma hakkı uygulaması ortaya çıkınca Beşiktaş bu şampiyonlukların sayılıp sayılmaması için UEFA'ya da başvurarak o yıllarda federasyonun takımı "şampiyon" unvanıyla UEFA'ya bildirdiklerini belgeledi. 2002'de TFF "Türkiye 1. Liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜNÜN 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF Yıldız Kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır. " açıklamasıyla Federasyon Kupası'nı lig olarak kabul etmeyip, şampiyonlukları kabul etmiştir.

1959-1987: Profesyonel Ligler

Federasyon Kupası'nda sonra 1959'da "Millî Lig" adında son bir lig daha yapıldı. Bu lig ile beraber profesyonel Türkiye 1. Ligi kuruldu. Ligin ikinci sezonu olan 1959-60 sezonunda Andrea Kutik yönetimindeki Beşiktaş şampiyon oldu. İkinci ve üçüncülüklerle geçen birkaç sezon sonrası Yugoslav çalıştırıcı Ljubiša Spajić ile 65-66 ve 66-67 sezonlarında şampiyonluğu yakaladı.

1960'ların sonu ve 1970'ler lig performansı bakımından Beşiktaş'ın en kötü dönemleri oldu. Beşincilik, altıncılık, dokuzunculuk (2 kere) ve hatta en kötü derece olan onbirincilik (2 kere) alındı. Bu dönemde alınan bir Türkiye Kupası, iki Başbakanlık Kupası, bir Cumhurbaşkanlığı kupası teselli oldu.

15 yıl sonraki şampiyonluk Yugoslav Đorđe Milić yönetiminde geldi. Anadolu'nun ilk şampiyonu Trabzon ile kıyasıya rekabet içinde geçen sezonun son maçına Beşiktaş rakibinin 1 puan önünde ve 4 averaj daha iyi girdi. Rakip Eskişhirspor'un da kümede kalması için kazanması gereken bir maçtı. Eskişehir'de oynanan maç 1-1 devam ederken dakika 76'da Beşiktaş gol atıp 2-1 öne geçti. Ancak sahaya atılan cisimler yüzünden hakem Talat Tokat maçı tatil etti ve Beşiktaş olaylı maçı hükmen 3-0 kazanarak şampiyon oldu.

Beşinci ve dördüncü olunan iki sezondan sonra 1984-85'te şampiyonluk, averajla Fenerbahçe'ye kaybedildi. 1985-86'da ise Beşiktaş sonra haftaya Galatasaray'la aynı puanda ama daha iyi averajla girdi. Son hafta Beşiktaş da Galatasaray da maçlarını 1-0 kazandı ve Beşiktaş önceki sezon averajla kaptırdığı şampiyonluğu bu sezon averajla kazandı.

Şampiyonluğun ertesinde 1986-87 Şampiyon Kulüpler Kupası'na katıldı. İlk turda Arnavut takımı Dinamo Tiranë'yı eledi, ikinci turda Kıbrıs takımı APOEL maçlara çıkmayı reddedince çeyrek finale kaldı. Çeyrek finalde FK Dinamo Kyiv'e 0-5 ve 0-2 yenilerek elendi ancak Şampiyon Kulüpler Kupası (ve Şampiyonlar Ligi) tarihindeki en iyi derecesine imza attı.

1980'lerde Beşiktaş'ın yarıştığı bir diğer turnuva ise Donanma Kupası oldu. İlk kez 1982 Şubat'ında düzenlenen kupada Beşiktaş üçüncü oldu. İkinci kez ve bu sefer lig formatında düzenlenen kupada ise averaj ile kupayı kaybetti. Ocak 1986'da son kez düzenlenen kupayı Beşiktaş ilk kez kazandı.

1987-1993: Gordon Milne dönemi

Süleyman Seba kariyeri boyunca İngiltere'de çalışmış, gençliğinde Liverpool'da top koşturmuş Gordon Milne'i göreve getirdi. İlk geldiği dönem Fulya Tesisleri'nde eksiklikler, takım şablonunda belirsizlikler vardı. Gordon Milne iki sezon üst üste ikinci oldu. Seba'nın istikrar adına onu görevde tutması ve kaçan şampiyonlukların yarattığı hırs 1989-90 sezonunda şampiyonluğu getirdi. O sezon ayrıca Türkiye Kupası da kazanıldı. Aynı sezon Süper Lig'nin gelmiş geçmiş en farklı skoru olan 10-0'lık Adana Demirspor galibiyeti ve 5-1'lik Fenerbahçe galibiyeti alındı.

Feyyaz Uçar, Metin Tekin, Ali Gültiken, Kadir Akbulut, Gökhan Keskin, Engin İpekoğlu, Ulvi Güveneroğlu, Recep Çetin, Mehmet Özdilek ve kaptan Rıza Çalımbay'ı bulunduran altın kadro; 1990-91 sezonunu da Fenerbahçe Stadı'ndaki Fenerbahçe galibiyetiyle şampiyon kapadı. 1991-92 sezonunda Beşiktaş; üst üste üçüncü kez şampiyon olan üçüncü takım unvanını alırken Süper Lig'inde namağlup şampiyon olan ilk ve tek takım oldu.

Son dakikalara kadar mücadele eden, kondisyonu iyi bir takım hâline gelen Beşiktaş'ın Gordon Milne dönemindeki diğer başarılarıysa 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası ve 4 TSYD Kupası oldu. 1989-90 sezonunda Beşiktaş tarihinin ikinci gol kralı, Feyyaz Uçar oldu.

Ancak bu başarılara rağmen Milne'nin yurt dışında aldığı başarısız sonuçlar, camiayı rahatsız ediyordu. Bir diğer eleştirilen konu ise yabancı transferlerindeki problemlerdi. 1992-93 sezonunda takım, ikinci oldu. 1993-94 başında yaptığı başarısız Francesco Manessero ve Osvaldo Nartallo transferleri ve bunlardan komisyon aldığı iddiaları  yönetimle arasında sorun çıkmasına sebep olmuş ve 1993-1994 sezonu ortasında görevinden ayrılmıştır.


1990'lar: Daum, ikincilikler ve Seba'nın görevden ayrılması

Beşiktaş, 1993-94 sezonu orasında teknik direktörlüğü ünlü Alman teknik adam Christoph Daum'u getirdi. İlk sezonunda takıma Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı getiren Daum, 1994-95 sezonunda ise takıma 11. şampiyonluğunu yaşattı. Bir sonraki sezon takımı Şampiyonlar Ligi'ne taşıyamayıp, ligde de başarısız olunca Daum sezonun bitmesine iki hafta kala görevini bıraktı. 1996-2000 yılları arasında Galatasaray'ın üst üste 4 şampiyonluk yaşadığı yılların üçünde Galatasaray'ın en büyük rakibi Beşiktaş olmuş ve ikinciliği elde etmiştir. Ligde altıncı olduğu 1997-98 sezonunda ise John Benjamin Toshack yönetiminde 1997-98 UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılarak tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne katıldı. Toshack, Beşiktaş'a ayrıca aynı sezon Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası da kazandırdı.

1999-2000 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne kalamayan Beşiktaş lig ve Türkiye Kupası'nı da kaybedince, taraftarın tepkisi Süleyman Seba yönetimine yöneldi. Mart 2000'de düzenlenen kongrede aday olmayan Süleyman Seba, 16 yıl sonra görevini bıraktı ve Beşiktaş'ın başkanı genç iş adamı Serdar Bilgili oldu.


2000'ler: 100.yıl şampiyonluğu ve Yıldırım Demirören dönemi

Avrupa arenasına alışan Beşiktaş 2000-01 UEFA Şampiyonlar Ligi'e katılmak için iki ön elemeyi geçti. AC Milan, Barcelona ve Leeds United'lı grupta sonuncu olsa da 3-0'lık Barcelona galibiyeti dikkat çekti. Ancak teknik direktör değişimlerinden dolayı istikrarı sağlayamadı ve ligde başarılı olamadı.

2002-03 sezonu Beşiktaş JK'nin 100. yılını kutladığı bir sezondu. Teknik direktörlüğe Galatasaray'a Süper Kupa kazandırmış ve bir önceki sezon şampiyon yapmış Mircea Lucescu getirildi. 2003 Mart'ında yaşayan en yaşlı Beşiktaşlı futbolcu Şeref Görkey ve eski golcülerden Feyyaz Uçar stattaki meşaleyi yakarak 100. yıl kutlamalarını başlattı. Sergen Yalçın'ın başını çektiği, Tayfur Havutçu, Antônio Carlos Zago, Federico Giunti, İlhan Mansız, Tümer Metin, Pascal Nouma gibi futbolcuların bulunduğu kadro 2002-03 Süper Lig'i kazandı. Aynı zamanda 2002-03 UEFA Kupası'nda çeyrek finale kadar çıkarak takımın Avrupa macerasında en önemli başarılarından birine imza attılar. O dönem lig şampiyonluğunda tek mağlubiyeti Diyarbakırspor'a karşı alındı. 2003-04 sezonuna da fırtına gibi giren takım ligin ilk yarısını namağlup lider olarak tamamlarken, Chelsea'yi deplasmanda yendiği bir Şampiyonlar Ligi serüvenini üçüncülükle bitirip UEFA Kupası'na dahil oldu. Ancak 25 Ocak 2004'te Samsunspor karşısında oynanan ve Beşiktaşlı beş futbolcunun kırmızı kart görmesi ile hükmet mağlubiyetin alındığı maç itibarıyla Beşiktaş düşüşe geçti. İlk yarı sonunda farklı önde götürdüğü ligi Fenerbahçe'ye kaptıran Beşiktaş'ta, önce başkan Serdar Bilgili, sonra da teknik direktör Mircea Lucescu, hakem hatalarıyla şampiyonluğun kaybettirildiğini öne sürerek istifa etti.

2004-05 sezonu başında Beşiktaş başkanlığına gelen Yıldırım Demirören, takımın başına eski Real Madrid teknik direktörü Vicente del Bosque'u getirdi. Ancak ilk galibiyetini beşinci hafta alabilen takım ligde dördüncülüğün üstüne çıkmayarak, sezonu da dördüncü tamamladı. Yıldırım Demirören zamanında da teknik adam ve istikrar problemleri yaşansa da 2006 ve 2007 yıllarında Jean Tigana, Beşiktaş'a iki Türkiye Kupası ve bir Süper Kupa kazandırdı. 2007-08 sezonunda takımın başına Beşiktaş'ın eski futbolcusu Ertuğrul Sağlam getirildi. Sağlam'lı Beşiktaş, 2007-08 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına kalma başarısı gösterse de 2008 ve 2009'da arka arkaya gelen Liverpool ve Metalist faciaları, teknik direktör Ertuğrul Sağlam'ın sonunu getirdi. 2008-09 sezonunun yedinci haftasında takımın başına gelen Mustafa Denizli, Beşiktaş'a hem lig şampiyonluğu hem de Türkiye Kupası kazandırdı. Denizli, Beşiktaş'ı şampiyon yapan ilk Türk hoca oldu. Bir sonraki sezon hem ligde hem de Şampiyonlar Ligi'nde başarılı sonuçlar gelmedi ve sezon sonunda sağlık problemlerini gerekçe gösteren Denizli takımdan ayrıldı.

2010'lar: Avrupa'dan men, 'Feda' sezonu, şampiyonluklar

2010-11 transfer döneminde ünlü futbolcular Ricardo Quaresma, Guti, Simão, Hugo Almeida ile Fernandes'in transfer edilmesi ve ayrıca teknik direktörlüğe Mustafa Denizli'nin yerine ünlü teknik direktör Bernd Schuster getirilmesiyle Beşiktaş, dünyaya sesini duyurdu. Fakat işler pek de yolunda gitmedi. Ligde alınan kötü sonuçlar ve Avrupa'da alınan 4-1 ve 4-0'lık Dinamo Kiev mağlubiyetleri sonucunda Bernd Schuster istifa etti. Yerine Tayfur Havutçu getirildi. Havutçu, Beşiktaş'a 2011'de Türkiye Kupası'nı kazandırdı. Sezon sonunda Türkiye şike iddialarıyla çalkalanırken yeni teknik direktör Tayfur Havutçu, Serdal Adalı, Ahmet Ateş tutuklanarak Metris cezaevine gönderilmesi sebebiyle göreve vekaleten Carlos Carvalhal geçirildi. Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde son 16'ya kalıp, ligde de şampiyonluk play-off'una kaldı. Sezonun sonlarına doğru cezaevinden çıkan Havutçu, tekrar takımın başına geçse de sezon sonunda görevden ayrıldı.

2012 yılında Yıldırım Demirören'in TFF'ye başkan olmasından sonra büyük maddi sorunlar yaşamaya başlayan ve aynı nedenle 2012-13 sezonunda Avrupa'dan men edilen Beşiktaş, Fikret Orman'ın başkanlığa seçilmesinden sonra, takımın başına teknik direktör Samet Aybaba'yı getirdi. "Feda" sezonu olarak adlandırılan 2012-13 sezonunda Beşiktaş, yurt dışında yetişen genç oyuncuları, bedelsiz tecrübeli futbolcuları ve altyapıdan çıkan futbolcuları kadrosuna katmaya başladı. 16 Haziran 2013 tarihinde Fikret Orman 2. kez başkanlığa seçildi. Ligi üçüncü tamamlayan Samet Aybaba ile yollar ayrılarak 2013-14 sezonu için teknik direktörlük görevine Slaven Bilić getirildi, sportif futbol direktörü ise Önder Özen oldu. Ancak bu sezonun başında UEFA, bu seferden şike skandalı nedeniyle, Beşiktaş'ı Avrupa'dan men ettiğini açıkladı.

20 Ağustos 2013 tarihinde Beşiktaş kulübü Vodafone ile toplamda 15 yıllık bir sponsorluk anlaşması imzaladı. Buna göre 2014-15 sezonundan başlamak üzere forma göğüs reklamı (ana sponsorluk) için 3+2 yıllık toplam 29 milyon Amerikan Doları tutarında anlaşma yapıldı. Ayrıca Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği ile Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. arasında sözleşme tarihinden itibaren başlamak üzere; reklam hakları, stadyum isim hakkı sponsorluğu ve stadyum teknoloji altyapı yatırımı için 10+5 yıllık toplam 116 Milyon Amerikan Doları tutarında anlaşma yapıldı. 2013 yazında yıkılan İnönü Stadı'nın yerine temeli atılan yeni stat, Vodafone Arena adıyla 10 Nisan 2016'da açıldı. Bir gün sonra yeni statta oynanan ilk maçı Beşiktaş, Bursaspor karşısında 3-2 kazanırken, stadın ilk golünü atan isim Mario Gomez oldu. Beşiktaş, Bilic ile geçirdiği iki sezon boyunca maçlarını Türkiye'nin farklı statlarında oynamak zorunda kaldı. 2014-15 sezonunda Avrupa cezası biten Beşiktaş, Tottenham Hotspur ve Liverpool gibi takımları eleyerek UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 takım arasına kaldı. Ligde ise zirve mücadelesinden kopmayan takım 29. haftayı lider olarak kapatsa da son beş hafta sadece bir galibiyet alabilince sezonu bir kez daha üçüncü tamamladı. Sezon sonunda Slaven Bilic, Premier Lig ekiplerinden West Ham United'a transfer oldu.

2014-15 sezonunda takımın başına Şenol Güneş'i getiren takım, çekirdek kadrosunu Mario Gomez ve eski futbolcusu Ricardo Quaresma ile güçlendirdi ve 33. hafta Osmanlıspor'u 3-1 yenerek şampiyonluğunu ilan etti. Ayrıca Gomez uzun yıllar sonra Beşiktaş'a gol krallığı getirirken, Jose Sosa da ligin asist kralı oldu. Ancak Sosa ve Gomez, 2016-17 öncesi Beşiktaş'tan ayrıldı. Bu ikilinin yeri kiralık futbolcular Talisca ve Vincent Aboubakar tarafından dolduruldu. Takım, ligde ve Avrupa'da başarılı bir performans gösterdi. Şampiyonlar Ligi'nde son grup maçına kadar namağlup giden Beşiktaş, son maç mağlup olarak yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam etti. Tarihinde bu turnuvada ikinci kez çeyrek finale çıkan takım Olimpik Lyon'a penaltılarla elendi. Ligde ise başarılı bir performans gösteren takım, ligin 17. haftasında aldığı birinciliği sezon sonuna kadar taşıdı ve uzun yıllar sonra iki kez üst üste şampiyonluk yaşadı.

2017-18 sezonunda başta Real Madrid oyuncusu Pepe olmak üzere Alvaro Negredo, Jeremain Lens ve Gary Medel gibi dünyaca ünlü futbolcuları kadrosuna dahil eden Beşiktaş, bu transferleri sosyal medyada "Come to Beşiktaş" adı altında eğlenceli kısa videolarla duyurdu. Beşiktaş, o sezon UEFA Şampiyonlar Ligi grubunu birinci ve namağlup bitirerek bir Türk takımının grup maçlarındaki en iyi performansını göstermiş oldu. Son 16'da ise Bayern Münih ile eşleşen Beşiktaş, güç rakibine toplamda 8-1 yenilerek elendi. Avrupa'da zorlu maçlara çıkan Beşiktaş, lige dönüşlerinde ise sıkıntı yaşadı ve rakiplerinin gerisinde kaldı. Şampiyonlar Ligi'nden elendikten sonra lige daha odaklanarak şampiyonluk iddiasını sürdürdü ancak rakipleri Başakşehir ve Galatasaray'a kaybedince üçüncü kez üst üste şampiyonluk şansını kaybetti. Türkiye Kupası'nda ise yarı finale kalan takım, Fenerbahçe ile oynadığı rövanş maçında çıkan olaylar nedeniyle maça devam edemedi. Federasyon'un maçın kaldığı yerden seyircisiz olarak devam etmesi kararına tepki gösteren Beşiktaş, maça çıkmayacağını açıkladı. Hükmen yenilerek elenen Beşiktaş, bir sonraki sezon Türkiye Kupası'na katılma hakkını da kaybetti.

Beşiktaş ve millî takım

Beşiktaş, Türkiye millî futbol takımına ilk kez 16 Kasım 1924'te Moskova'da FIFA'nın özel izniyle oynanan SSCB hazırlık maçında futbolcu verdi. Beşiktaş'ı temsilen kadroda Refik Osman Top yer aldı. Millî takımda gol atan ilk Beşiktaşlı futbolcu Hakkı Yeten oldu. Balkan Şampiyonası'nda Bulgaristan'a 5-1 yenilen takımın tek golünü Yeten kaydetti. 12 Temmuz 1936'da oynanan hazırlık maçında Türkiye ve Yugoslavya 3-3 berabere kalırken, Beşiktaşlı Hüsnü Savman Türkiye'ye kaptanlık yapan ilk Beşiktaşlı oldu.

Türkiye 1954 FIFA Dünya Kupası'na katılırken, teknik direktör Sandro Puppo, kadroya Beşiktaş'tan Coşkun Taş ve Ahmet Berman'ı aldı. Coşkun Taş, bir maçta 90 dakika forma giyerek FIFA Dünya Kupası'nda forma giyen ilk Beşiktaşlı futbolcu oldu. 2002 FIFA Dünya Kupası kadrosunda ise Beşiktaş'tan Tayfur Havutçu ve İlhan Mansız yer aldı. İki futbolcu da turnuvada forma giydi. İlhan Mansız, çeyrek final maçında attığı altın gol ile Türkiye'nin yarı finale çıkmasını sağladı ve uluslararası turnuvalarda ilk gol atan Beşiktaşlı futbolcu oldu. Mansız, üçüncülük maçında 2 gol daha kaydetti. 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda ise kadrodaki Beşiktaşlılar, İbrahim Üzülmez ve Ahmet Yıldırım oldu.

Beşiktaş, Türkiye'nin katıldığı dört Avrupa Şampiyonası'nda da Türkiye'ye futbolcu verdi. Euro 1996'da Beşiktaş'ı Alpay Özalan, Sergen Yalçın, Recep Çetin ve Ertuğrul Sağlam temsil etti. Sağlam dışındakiler turnuvada forma giydi. Recep Çetin, Danimarka maçında takım kaptanlığı da yaptı. Euro 2000'de ise kadroda Tayfur Havutçu, Fevzi Tuncay ve Ayhan Akman vardı. Sadece Havutçu, turnuvada forma şansı bulabildi. Euro 2008 kadrosunda Beşiktaş'tan Rüştü Reçber ve Gökhan Zan yer aldı. İkisi de çeyrek final ve yarı final maçlarında ilk 11'de sahaya çıktı. Rüştü Reçber, Almanya'yla oynanan yarı final maçında sahaya takım kaptanlığı yaptı. Euro 2016'da ise Cenk Tosun, Olcay Şahan, İsmail Köybaşı ve Oğuzhan Özyakup kadroya dahil edildi ve hepsi forma şansı buldu.

Beşiktaş, sadece Türk millî takımına oyuncu kazandırmadı. Farklı dünya kupalarında Beşiktaş forması giyen yabancı oyuncular da ülkelerini temsil ettiler. 1998 FIFA Dünya Kupası'nda Daniel Amokachi, Zlatko Yankov ve Mrmiç, 2002 FIFA Dünya Kupası'nda Zoubeir Baya, 2010 FIFA Dünya Kupası'nda Filip Hološko ve Rodrigo Tello, 2014 FIFA Dünya Kupası'nda Hugo Almeida, Jermaine Jones ve Dany Nounkeu ülkelerini temsil etti.

Öte yandan Beşiktaş forması giyen futbolculardan kıta turnuvalarını kazananlar da oldu. Ricardo Quaresma, Portekiz millî futbol takımı ile Euro 2016'yı kazanırken, Vincent Aboubakar ise 2017 Afrika Uluslar Kupası kazanan Kamerun ekibinde yer alıp, finalde kupayı getiren golü kaydetti.

16 Mayıs 1952'de oynanan Akdeniz Kupası maçında Türkiye 21 yaş altı millî futbol takımının Yunanistan ile oynayacağı Akdeniz Kupası maçında millî takımı temsil etme hakkı, Beşiktaş'a verilmiştir. Beşiktaş, bu hakka rağmen kadrosuna rakipleri Galatasaray ve Fenerbahçe'den de futbolcular katmış ve sahaya öyle çıkmıştır. Beşiktaş, Türkiye'yi temsil etme hakkını kazandıktan sonra Türkiye Futbol Federasyonu tarafından logosunda bulunan ay-yıldız amblemini taşıma hakkına sahip olmuştur.

Beşiktaş Formaları

Üretici ve Sponsorlar

SezonÜreticiGöğüs reklamıKol reklamıSırt reklamıŞort Reklamı
1977-78-Pereja---
1980-81KİP
1981-82Forma: Umbro, Şort: AdidasBako
1982-83UmbroAnka
1983-84Doysan, Bağbank
1984-85Sony
1985-86Sport
1986-87AdidasBeslen Makarna
1987-88Toshiba, Titibank
1988-89Titibank, Bozkurt Mensucat
1989-90Demirdöküm, Aygaz Fırın
1990-91Beko
1991-92
1992-93
1993-94
1994-95
1995-96
1996-97
1997-98
1998-99Reebok
1999-00
2000-01
2001-02PumaAvea
2002-03
2003-04Turkcell
2004-05Turkcell
2005-06UmbroCola TurkaAvea
2006-07
2007-08
2008-09
2009-10Adidas
2010-11
2011-12ToyotaÜlker
2012-13
2013-14-KaldeBahçeşehir Koleji
2014-15VodafoneKaldeBeko-
2015-16Coca-Cola
2016-17
2017-18
2018-19Bahçeşehir Koleji
2019-201
2019-202Aksa Jenaratör
2020-21BekoGürişAksa Jenaratör
Beşiktaş ilk defa 1977-78 sezonunda forma reklamı kullanmaya başlamıştır.
Beşiktaş 2020-21 sezonu göğüs sponsorluğu için Beko'yla anlaştığını duyurdu.
1,2:Devreyi belirtir

Sezonlara Göre Formalar

İç saha forması




Dış saha forması




Üçüncü forma






Tüm Şampiyonluklar

  • Beşiktaş 20 Şampiyonluk (13 Süper Lig, 3 Millî Küme, 2 Türkiye Futbol Birinciliği, 2 Federasyon Kupası)













Sezonlar

İstanbul, Federasyon, Türkiye ve Milli Lig Toplam PuanUlusal LigBölgesel LigTeknik direktörNot
SezonMGBMAGYGAvGPFKMKBKİLPLTL
1910-11000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1911-12000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1912-13000000+00Türkiye Şeref (0 Maç) (Balkan Savaşları sebebiyle düzenlenmedi.)
1913-14000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1914-15000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1915-16000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1916-17000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1917-18000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1918-19000000+00Türkiye Şeref (0 Maç) (I. Dünya Savaşı sebebiyle düzenlenmedi.)
1919-20000000+001.Türkiye Şeref (0 Maç)
1920-21000000+002.1.Türkiye Şeref (0 Maç)
1921-22000000+001.Türkiye Şeref (0 Maç)
1922-23000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1923-24000000+00ÇF1.Türkiye Şeref (0 Maç)
1924-25000000+00Türkiye Şeref (0 Maç)
1925-26000000+00Macaristan Imre Zinger (0 Maç)
1926-2793421412+233,3319Macaristan Imre Zinger (9 Maç)
1927-28000000+00Macaristan Imre Zinger (0 Maç) (1928 Yaz Olimpiyatları hazırlıkları sebebiyle oynanmadı)
1928-29104332920+940,00113.Macaristan Imre Zinger (10 Maç)
1929-30106222313+1060,00243.Macaristan Imre Zinger (10 Maç)
1930-31147433011+1950,00323.Macaristan Imre Zinger (14 Maç)
1931-32104152820+840,00255.Macaristan Imre Zinger (10 Maç)
1932-3312822247+1766,67292.Macaristan Imre Zinger (12 Maç)
1933-341814315823+3577,78491.1.Macaristan Imre Zinger (18 Maç)Türkiye Şampiyonu
1934-35128133112+1966,67293.Macaristan Imre Zinger (12 Maç)
1935-362015235620+3675,00513.Türkiye Top (20 Maç)
1936-372513756115+4652,00583.4.Türkiye Top (25 Maç)
1937-382315538126+5565,22582.3.Türkiye Top (23 Maç)
1938-3932235410632+7471,88835.1.Türkiye Top (32 Maç)
1939-4032204811360+5362,50765.1.Türkiye Top (32 Maç)
1940-4138334114039+10186,841072.1.1.Türkiye Top (38 Maç)Türkiye Şampiyonu
1941-422118129616+8085,71573.1.Türkiye Top (21 Maç)
1942-4332270512829+9984,38543.1.Türkiye Top (32 Maç)
1943-4432264213927+11281,25561.K2.Türkiye Top (32 Maç)Türkiye Şampiyonu
1944-4535257311735+8271,43743.2.1İngiltere Howard (35 Maç)
1945-462720438132+4974,07712.2.1İngiltere Howard (27 Maç)
1946-472819543814+2467,86431.K3.Türkiye Top (28 Maç)Türkiye Şampiyonu
1947-481411033715+2278,57362.Türkiye Top (14 Maç)
1948-491411122811+1778,57372.İtalya Giuseppe Meazza (14 Maç)
1949-503421768431+5361,76833.3.1.İngiltere Keen (34 Maç)
1950-511713315211+4176,47461.1.Türkiye Yeten (17 Maç)Türkiye Şampiyonu
1951-521412203510+2585,71261.İngiltere Cable (14 Maç)
1952-531813325318+3572,22292.Türkiye Usuoğlu (18 Maç)
1953-541815214619+2783,33321.İtalya Puppo (18 Maç)
1954-551813414619+2772,22302.İtalya Puppo (9 Maç) Türkiye Arman (9 Maç)
1955-561810624522+2355,56263.Türkiye Arman (18 Maç)
1956-573120476335+2864,52441.5.Macaristan Josef Messaros (13 Maç)Türkiye Şampiyonu
1957-583020466628+3866,67441.4.Türkiye Bilgiç (9 Maç) İtalya Remondini (9 Maç)Türkiye Şampiyonu
1958188282826+244,44185.İtalya Remondini (7 Maç) Türkiye Saygun (7 Maç)
Süper LigUlusal LigKıtasal LigTeknik direktörNot
SezonMGBMAGYGAvGPSLTKSKBKKKALŞL
1959148242216+657,14182.16Tİtalya Remondini (7 Maç) Türkiye Saygun (7 Maç)
1959-603829726815+5376,32651.Macaristan Kuttik (38 Maç)
1960-6138221156126+3557,89553.1Tİtalya Puppo (38 Maç)
1961-6238161664824+2442,11483.Macaristan Kuttik (25 Maç) Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Spajić (13 Maç)
1962-6342291039227+6569,05682.3TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Spajić (42 Maç)
1963-643422845719+3864,71522.YFAvusturya Melchior (34 Maç)
1964-653016954717+3053,33412.6TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Spajić (30 Maç)
1965-663020825216+3666,67481.FFYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Spajić (30 Maç)
1966-6732161334415+2950,00451.ÇFK1TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Spajić (32 Maç)
1967-6832151254224+1846,88422.2T1TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Janevski (29 Maç) Türkiye Adanır (3 Maç)
1968-6930141063020+1046,67383.1.TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Ćirić (30 Maç)
1969-70301010102626+033,33309.1.TBulgaristan Milev (22 Maç) Türkiye Adanır (8 Maç)
1970-7130101373120+1133,33336.ÇFRomanya Teoderescu (30 Maç)
1971-7230121082823+540,00344.ÇFTürkiye Kılıç (29 Maç) Türkiye Mutlu (1 Maç)
1972-733091381418−430,00316.2TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Gegić (30 Maç)
1973-7430131433419+1543,33402.YF1.KTürkiye Türel (30 Maç)
1974-7530111182924+536,67335.1.F1TTürkiye Türel (9 Maç) Türkiye Köstepen (4 Maç) Almanya Buhtz (17 Maç)
1975-763051782532−716,672711.ÇF1TAlmanya Buhtz (5 Maç) Türkiye Onay (25 Maç)
1976-7730137103524+1143,33334.FKTürkiye Onay (18 Maç) Türkiye Arıkan (12 Maç)
1977-7830128103329+440,00325.4T1TTürkiye Adanır (3 Maç) Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Milutinović (27 Maç)
1978-7930109113332+133,33299.ÇFTürkiye Andaç (30 Maç)
1979-8030910112527−230,002911.6TTürkiye Tüzün (30 Maç)
1980-8130127112723+440,00315.ÇFTürkiye Türel (4 Maç) Türkiye Katip (3 Maç) Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Milić (23 Maç)
1981-8230141623817+2146,67441.6TFYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Milić (32 Maç)
1982-8334167114930+1947,06395.ÇF1TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Milić (34 Maç)
1983-8434171074021+1950,00444.FYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Milić (28 Maç) Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Taner (6 Maç)
1984-8534191234919+3055,88502.YF1TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Stanković (34 Maç)
1985-8636221226521+4461,11561.6TK1TYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Stanković (36 Maç)
1986-873623766726+4163,89532.5TFÇFYugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Milutinović (36 Maç)
1987-8838221246829+3957,89782.ÇFK1Tİngiltere Milne (38 Maç)
1988-893625838121+6069,44832.KK1Tİngiltere Milne (36 Maç)
1989-903423657720+5767,65751.KF1Tİngiltere Milne (34 Maç)
1990-913020916324+3966,67691.ÇFF1Tİngiltere Milne (30 Maç)
1991-923023705820+3876,67761.YFK1Tİngiltere Milne (30 Maç)
1992-933019926823+4563,33662.FF1Tİngiltere Milne (30 Maç)
1993-943016685830+2853,33544.KK2Tİngiltere Milne (15 Maç) Almanya Daum (15 Maç)
1994-953424738026+5470,59791.6TF2TAlmanya Daum (34 Maç)
1995-963422397446+2864,71693.ÇFFÖEAlmanya Daum (32 Maç) Almanya Koch (2 Maç)
1996-973422848826+6264,71742.ÇFK3TTürkiye Kara (34 Maç)
1997-9834139125640+1638,24486.KKGAGaller Toshack (34 Maç)
1998-993423835827+3167,65772.F2TGaller Toshack (21 Maç) Türkiye Yaman (3 Maç) Almanya Feldkamp (10 Maç)
1999-003423657427+4767,65752.3TAlmanya Briegel (34 Maç)
2000-013419786849+1955,88644.YFGAİtalya Scala (23 Maç) Almanya Daum (11 Maç)
2001-023418886939+3052,94623.FAlmanya Daum (34 Maç)
2002-033426716321+4276,47851.ÇFÇFRomanya Lucescu (34 Maç)
2003-043418886545+2052,94623.3T3TGARomanya Lucescu (34 Maç)
2004-053420957039+3158,82694.3TGAİspanya del Bosque (17 Maç) Türkiye Çalımbay (17 Maç)
2005-0634159105239+1344,12543.KGATürkiye Çalımbay (9 Maç) Türkiye Ekşi (2 Maç) Fransa Tigana (23 Maç)
2006-073418794332+1152,94612.KKGAFransa Tigana (32 Maç) Türkiye Havutçu (2 Maç)
2007-083423475832+2667,65733.ÇFFGATürkiye Sağlam (34 Maç)
2008-093421856030+3061,76711.K1TTürkiye Sağlam (6 Maç) Türkiye Mustafa Denizli (28 Maç)
2009-1034181064725+2252,94644.GAFGATürkiye Mustafa Denizli (34 Maç)
2010-1134159105336+1744,12545.K32TAlmanya Schuster (25 Maç) Türkiye Havutçu (8 Maç)
2011-1234151095039+1144,12554.4TF16TPortekiz Carvalhal (33 Maç) Türkiye Havutçu (1 Maç)
2012-1334161086635+3147,06583.5TCTürkiye Aybaba (34 Maç)
2013-1434171166349+1450,00623.4TCHırvatistan Bilić (34 Maç)
2014-153421675932+2761,76693.16T16THırvatistan Bilić (34 Maç)
2015-163425457535+4073,53791.ÇFGATürkiye Güneş (34 Maç)
2016-173423837330+4367,65771.16TFÇFGATürkiye Güneş (34 Maç)
2017-183421856930+3961,76714.YFF16TTürkiye Güneş (34 Maç)
2018-193419877246+2655,88653.CGATürkiye Güneş (34 Maç)
2019-2034195105940+1955,88623.16TGATürkiye Avcı (18 Maç) Türkiye Fidan (1 Maç) Türkiye Yalçın (15 Maç)
2020-212517355626+3068,00542.YFTürkiye Yalçın (25 Maç)
Açıklamalar


Taraftar

Beşiktaş takımının fanatik grubu Çarşı'dır. Beşiktaş'ın başarılarında taraftarının da büyük bir emeği vardır. Grup 2007'de oynanan Liverpool maçında desibel rekoru kırmıştır. Tribün performanslarıyla Çarşı grubu, dünyanın en ünlü taraftar gruplarının arasındadır. 2013-14 sezonunda Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan Galatasaray derbisinde 80.000 seyirci ile rekor lig rekoru kırılmıştır. Beşiktaş, taraftarlarının sahaya inmesi sonucu maçın tatil edilmesinin ardından, TFF tarafından hükmen 3-0 mağlup sayılmıştır. Aynı zamanda Türkiye'nin ve dünyanın en iyi taraftar gruplarından birisine sahiptir.

Beşiktaş'ta 100 Yılın 11’i


Altın 11
  • Kaleci: Sabri Dino
  • Defans: Rıza Çalımbay, Gökhan Keskin, Ali İhsan Karayiğit, Zekeriya Alp
  • Orta Saha: Metin Tekin Hakkı Yeten, Yusuf Tunaoğlu, Sanlı Sarıalioğlu
  • Forvet: Kemal Gülçelik, Şükrü Gülesin
Gümüş 11
  • Kaleci: Necmi Mutlu
  • Defans: Recep Çetin, Vedat Okyar, Ronaldo Guiaro, Vedii Tosuncuk
  • Orta Saha: Nihat Kahveci, Recep Adanır, Sergen Yalçın, Hüseyin Saygun
  • Forvet: Ali Gültiken, Feyyaz Uçar
Bronz 11
  • Kaleci: Rasim Kara
  • Defans: Hristo Kostanda, Eşref Özmenç, Ulvi Güveneroğlu, Ahmet Berman
  • Orta Saha: Ahmet Özacar, Mehmet Özdilek, Şeref Görkey, İbrahim Üzülmez
  • Forvet: Güven Önüt, Daniel Amokach

Beşiktaş’ın kuruluşundan bu yana resmi maçlarda en çok oynayan futbolcuları (1911-2021)

Forma №ÜlkesiOyuncuMGYıl
18TürkiyeRıza Çalımbay602541980-1996
210TürkiyeMehmet Özdilek5131561988-2001
35TürkiyeUlvi Güveneroğlu494131979-1994
411TürkiyeMetin Tekin4531071982-1997
59TürkiyeHakkı Yeten4393821931-1948
63TürkiyeKadir Akbulut43281980-1994
74TürkiyeGökhan Keskin413171984-1996
85TürkiyeSamet Aybaba40081977-1988
97TürkiyeFeyyaz Uçar3921851982-1994
1019Türkiyeİbrahim Üzülmez373122000-2011

Beşiktaş’ın kuruluşundan bu yana resmi maçlarda en çok gol atan futbolcuları (1911-2021)

Forma №ÜlkesiOyuncuGM%Yıllar
19TürkiyeHakkı Yeten3824390.871931-1948
210TürkiyeŞeref Görkey2422950.821930-1950
37TürkiyeFeyyaz Uçar1843510.521982-1994
410TürkiyeMehmet Özdilek1565130.311988-2001
  Şu anda aktif futbolculuk hayatı devam edenler

Beşiktaş’ın Süper Lig tarihinde en çok maça çıkan teknik direktörler (1959-2021)

ÜlkesiTeknik direktörM
1İngiltereGordon Milne213
2Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiLjubiša Spajić147
3TürkiyeŞenol Güneş136
4AlmanyaChristoph Daum126
5Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiĐorđe Milić117
6Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiBranko Stanković70
7RomanyaMircea Lucescu68
HırvatistanSlaven Bilić68
9MacaristanAndrás Kuttik63
Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiMiloš Milutinović63
  Şu anda aktif Beşiktaş teknik direktörü

Beşiktaş'ın Süper Lig tarihin de en başarılı teknik direktörleri (1959-2021)

  • En az 10 maça çıkan teknik direktörler. Kaynak:
SezonlarÜlkesiTeknik direktörMaçGBM%PP/M
11987-1994İngiltereGordon Milne213139551965,264722.22
2015-2019TürkiyeŞenol Güneş13688282064,713022.22
31999-2000AlmanyaHans-Peter Briegel34236567,65752.21
41963–1964AvusturyaErnst Melchior34228464,71742.18
1996-1997TürkiyeRasim Kara34228464,71742.18
2007-2008TürkiyeErtuğrul Sağlam40276767,50872.18
72001–devamTürkiyeSergen Yalçın40275867,50862.15
  Şu anda aktif Beşiktaş teknik direktörü

Beşiktaş’ın tarihinde UEFA Avrupa Kupalarında en çok maça çıkan teknik direktörler (1959-2021)

SıraÜlkesiTeknik direktörMaçGBM%PP/M
1TürkiyeŞenol Güneş381712944,74631.66
2RomanyaMircea Lucescu1864833,33221.22
3İngiltereGordon Milne16331018,75120.75
HırvatistanSlaven Bilić1674543,75251.56
5TürkiyeErtuğrul Sağlam1481557,14251.79
  Şu anda aktif Beşiktaş teknik direktörü

Beşiktaş'ta Şampiyonluk kazanan teknik direktörler

ÜlkeTeknik direktörŞampiyonlukSüper LigMillî LigTürkiye Futbol ŞampiyonasıFederasyon Kupası
1TürkiyeRefik Osman Top31941, 1944, 1947
İngiltereGordon Milne31990, 1991, 1992
3Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiLjubiša Spajić21966, 1967
TürkiyeŞenol Güneş22016, 2017
5MacaristanImre Zinger11934
TürkiyeHakkı Yeten11951
MacaristanJózsef Mészáros11958 [*]
TürkiyeEşref Bilgiç11957 [*]
MacaristanAndrás Kuttik11960
Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiĐorđe Milić11982
Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiBranko Stanković11986
AlmanyaChristoph Daum11995
RomanyaMircea Lucescu12003
TürkiyeMustafa Denizli12009
Alt Toplam20

[*] Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı gereğince, 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Federasyon Kupası'nı kazanan Beşiktaş'ın lig şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların yıldız kriterine dahil edileceğine karar verildi. Bu karar sebebiyle ligde elde edilen şampiyonluk sayısı, lig sezonu sayısından iki fazladır.

Beşiktaş'ın Süper Lig tarihinde en çok maç oynayan futbolcuları - 300 maç ve üstü (1959-2021)

SıraForma NoÜlkesiOyuncuMaçGolYıllar
18TürkiyeRıza Çalımbay494411980-1996
24TürkiyeUlvi Güveneroğlu387111979-1994
310TürkiyeMehmet Özdilek3861301988-2001
43TürkiyeKadir Akbulut34141980-1994
511TürkiyeMetin Tekin340771982-1997
64TürkiyeGökhan Keskin334141984-1996
75TürkiyeSamet Aybaba32271977-1988
87TürkiyeFeyyaz Uçar3211701982-1994
910TürkiyeSanlı Sarıalioğlu314711961-1975
10TürkiyeAhmet Özacar313981955-1971
  Şu anda aktif futbolculuk hayatı devam edenler

Beşiktaş’ın Süper Lig’de en çok gol atan futbolcuları (1959-2021)

SıraForma NoÜlkesiOyuncuGolMaçYüzdesiYıllar
17TürkiyeFeyyaz Uçar1703210.531982-1994
210TürkiyeMehmet Özdilek1303860.341988-2001
3TürkiyeAhmet Özacar983130.311955-1971
49TürkiyeAli Gültiken912620.351984-1995
56TürkiyeErtuğrul Sağlam831670.501994-2000
611TürkiyeMetin Tekin773400.211982-1997
7TürkiyeŞenol Birol762300.331959-1963
810TürkiyeSergen Yalçın712300.311991-1997, 2002-2006
9TürkiyeSanlı Sarıalioğlu713140.231961-1975
109TürkiyeOktay Derelioğlu691540.451993-1999
  Şu anda aktif futbolculuk hayatı devam edenler

Beşiktaş’ın Avrupa Kupalarında 3 golü geçen futbolcuları (1957-2021)

    SıraÜlkesiOyuncuGolMaçYüzdesiYıllar
    1TürkiyeOktay Derelioğlu14260.541993-1999
    2BrezilyaBobô12350.342005-2011
    PortekizRicardo Quaresma12500.242010-2012 / 2015-2019
    3RomanyaDaniel Pancu9250.362002-2005
    4Senegal FransaDemba Ba8120.672014-2015 / 2017
    Türkiye AlmanyaCenk Tosun8270.302014-2017
    5TürkiyeMehmet Özdilek7480.331988-2001
    BrezilyaTalisca7170.412016-2018
    Surinam HollandaRyan Babel7180.392017-2019
    7TürkiyeNihat Kahveci680.751997-2002 / 2009-2011
    Arjantin İtalyaMatias Emilio Delgado6200.302006-2010
    TürkiyeMetin Tekin6230.261982-1997
    TürkiyeFeyyaz Uçar6220.271982-1994
    Türkiye AlmanyaAhmet Dursun6220.271999-2003 / 2005-2006
    KamerunVincent Aboubakar690.672016-2017 / 2020-
    8TürkiyePascal Nouma5140.362000-2001 / 2002-2003
    TürkiyeFilip Hološko5220.232008-2014
    TürkiyeHugo Almeida5130.382011-2014
    TürkiyeErtuğrul Sağlam5220.231994-2000
    Türkiye AlmanyaTayfur Havutçu5370.141997-2006
    Türkiye AlmanyaGökhan Töre5240.212013-2019
    BrezilyaVágner Love590.562018-2019
    9TürkiyeSergen Yalçın4420.101991-1997 / 2002-2006
    Brezilya TürkiyeMert Nobre4190.212006-2011
    Türkiyeİbrahim Akın4180.222004-2008
    Surinam HollandaJeremain Lens4150.272017-
    Türkiye HollandaOğuzhan Özyakup4490.082012-
    Jamaika KanadaCyle Larin4110.362018-
      Şu anda Beşiktaş'ta aktif futbolculuk hayatı devam edenler

    Beşiktaş’ın Avrupa Kupalarında en çok forma giyen futbolcuları (1957-2021)

    SıraÜlkesiOyuncuMaçGolYıllar
    1TürkiyeNecip Uysal6512009-
    2Türkiyeİbrahim Üzülmez6322000-2010
    3PortekizRicardo Quaresma50122010-2012 / 2015-2019
      Şu anda Beşiktaş'ta aktif futbolculuk hayatı devam edenler

    Beşiktaş’ın Avrupa Kupalarında (ön elemeler hariç) 6 golü geçen futbolcuları (1957-2021)

    SıraForma NoÜlkesiOyuncuGolMaçYüzdesiYıllar
    19RomanyaDaniel Pancu9250.362002-2005
    7PortekizRicardo Quaresma9270.332010-2012, 2015-2019
    323Türkiye AlmanyaCenk Tosun8270.302014-2017
    49TürkiyeOktay Derelioğlu7100.701993-1999
    13BrezilyaBobô7250.282005-2011
      Şu anda Beşiktaş'ta aktif futbolculuk hayatı devam edenler

    Beşiktaş tarihinde Süper Lig'de bir sezonda en çok gol atan futbolcuları

    SezonÜlkesiOyuncuGolMaçYüzdesi
    11962-63TürkiyeŞenol Birol34410.83
    21987-88TürkiyeAli Gültiken30380.79
    31989-90TürkiyeFeyyaz Uçar28340.82
    42015-16İspanya AlmanyaMario Gómez26330.79
    51988-89TürkiyeFeyyaz Uçar22330.67
    1994-95TürkiyeErtuğrul Sağlam22300.73
    1996-97TürkiyeOktay Derelioğlu22280.79
    81999-00TürkiyeAhmet Dursun21300.70
    2001-02Türkiyeİlhan Mansız21300.70
    101986-87TürkiyeFeyyaz Uçar20350.57
    2016-17TürkiyeCenk Tosun20330.61
      Süper Lig gol kralı Ödülü'nü de kazanan oyuncular

    Beşiktaş tarihinde sezonlara göre Süper Lig’de en çok gol atan futbolcuları

    SezonÜlkesiOyuncuGolMaçYüzdesi
    1959TürkiyeNazmi Bilge10140.71
    1959-60TürkiyeArif Özataç16350.46
    1960-61TürkiyeŞenol Birol16310.52
    1961-62TürkiyeŞenol Birol12300.40
    TürkiyeAhmet Özacar360.33
    1962-63TürkiyeŞenol Birol34410.83
    1963-64TürkiyeGüven Önüt19300.63
    1964-65TürkiyeRahmi Orbay9140.64
    1965-66TürkiyeAhmet Şahin14280.50
    1966-67MacaristanJoe Erwin Kuzman8210.38
    TürkiyeAhmet Özacar250.32
    TürkiyeSanlı Sarıalioğlu290.28
    1967-68TürkiyeSanlı Sarıalioğlu14310.45
    1968-69TürkiyeFaruk Karadoğan11290.38
    1969-70TürkiyeNihat Yayöz12250.48
    1970-70TürkiyeNihat Yayöz8180.44
    1971-72TürkiyeYusuf Tunaoğlu5230.22
    TürkiyeErgün Acuner210.24
    1972-73TürkiyeErgün Acuner4190.21
    1973-74Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiĐorđe Milić7270.26
    1974-75TürkiyeTezcan Ozan8280.29
    1975-76TürkiyeTezcan Ozan8270.30
    1976-77TürkiyeReşit Kaynak15290.52
    1977-78Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiSava Paunović8270.30
    TürkiyeŞaban Kartal300.27
    1978-79Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiSava Paunović14280.50
    1979-80TürkiyeNecdet Ergün8270.30
    1980-81TürkiyeÖzer Umdu7270.26
    1981-82TürkiyeBora Öztürk7260.27
    1982-83TürkiyeNecdet Ergün15310.48
    1983-84Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiDževad Šećerbegović9310.28
    1984-85Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti TürkiyeMirsad Kovačević17340.50
    1985-86Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti TürkiyeMirsad Kovačević17360.47
    1986-87TürkiyeFeyyaz Uçar20250.80
    1987-88TürkiyeAli Gültiken30380.89
    1988-89TürkiyeFeyyaz Uçar22330.67
    1989-90TürkiyeFeyyaz Uçar28340.82
    1990-91TürkiyeFeyyaz Uçar16260.62
    1991-92TürkiyeFeyyaz Uçar19280.68
    1992-93TürkiyeFeyyaz Uçar19290.66
    1993-94TürkiyeFeyyaz Uçar15260.58
    1994-95TürkiyeErtuğrul Sağlam22300.73
    1995-96TürkiyeErtuğrul Sağlam18300.60
    1996-97TürkiyeOktay Derelioğlu22280.79
    1997-98TürkiyeMehmet Özdilek15290.52
    1998-99TürkiyeMehmet Özdilek13270.48
    1999-00Türkiye AlmanyaAhmet Dursun21300.70
    2000-01Senegal FransaPascal Nouma18240.75
    2001-02Türkiye Almanyaİlhan Mansız21300.70
    2002-03TürkiyeSergen Yalçın11280.39
    2003-04MısırAhmed Hassan14260.54
    2004-05Gambiya NorveçJohn Carew13240.54
    2005-06TürkiyeGökhan Güleç7140.50
    2006-07BrezilyaBobô11270.41
    2007-08BrezilyaBobô10210.48
    Brezilya TürkiyeMert Nobre300.33
    2008-09BrezilyaBobô11320.34
    2009-10BrezilyaBobô12290.41
    2010-11BrezilyaBobô8210.38
    2011-12PortekizHugo Almeida10220.45
    2012-13Türkiye AlmanyaOlcay Şahan11340.42
    2013-14PortekizHugo Almeida13310.42
    2014-15Senegal FransaDemba Ba18290.62
    2015-16İspanya AlmanyaMario Gómez26330.79
    2016-17Türkiye AlmanyaCenk Tosun20330.61
    2017-18BrezilyaTalisca14330.42
    2018-19TürkiyeBurak Yılmaz11150.73
    2019-20TürkiyeBurak Yılmaz13240.54
      Süper Lig gol kralı Ödülü'nü de kazanan oyuncular

    Beşiktaş tarihinde sezonlara göre Süper Lig’de en çok asist yapan futbolcuları

    SezonÜlkesiOyuncuAsistMaçYüzdesi
    2007-08ŞiliRodrigo Tello10290.34
    2008-09ŞiliRodrigo Tello14320.44
    2009-10ŞiliRodrigo Tello5260.19
    2010-11PortekizRicardo Quaresma8210.38
    2011-12PortekizManuel Fernandes10310.32
    2012-13PortekizManuel Fernandes12270.44
    2013-14Türkiye AlmanyaOlcay Şahan9300.30
    2014-15ArjantinJosé Sosa8270.30
    2015-16ArjantinJosé Sosa12310.39
    2016-17PortekizRicardo Quaresma13290.45
    2017-18PortekizRicardo Quaresma8260.31
    2018-19PortekizRicardo Quaresma11260.42
    2019-20TürkiyeCaner Erkin10290.34
    2020-21CezayirRachid Ghezzal11160.69
      Süper Lig asist kralı Ödülü'nü de kazanan oyuncular

    Beşiktaş’ın Süper Lig tarihinde maça çıkan teknik direktörler (1959-2021)

    SıraÜlkesiTeknik direktörMaç
    1İngiltereGordon Milne213
    2Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiLjubiša Spajić147
    3TürkiyeŞenol Güneş136
    4AlmanyaChristoph Daum126
    5Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiĐorđe Milić117
    6Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiBranko Stanković70
    7RomanyaMircea Lucescu68
    HırvatistanSlaven Bilić68
    9MacaristanAndrás Kuttik63
    Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiMiloš Milutinović63
    11TürkiyeMustafa Denizli62
    12FransaJean Tigana55
    GallerJohn Toshack55
    14TürkiyeMetin Türel43
    TürkiyeGündüz Tekin Onay43
    16TürkiyeErtuğrul Sağlam40
    17TürkiyeSergen Yalçın40
    18İtalyaSandro Puppo38
    19AvusturyaErnst Melchior34
    AlmanyaHans-Peter Briegel34
    TürkiyeRasim Kara34
    TürkiyeSamet Aybaba34
    23PortekizCarlos Carvalhal33
    24Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiMilovan Ćirić30
    Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiAbdulah Gegić30
    TürkiyeDoğan Andaç30
    TürkiyeSerpil Hamdi Tüzün30
    28TürkiyeGündüz Kılıç29
    Yugoslavya Sosyalist Federal CumhuriyetiJane Janevski29
    30TürkiyeRıza Çalımbay26
    31AlmanyaBernd Schuster25
    32İtalyaNevio Scala23
    33BulgaristanKrum Milev22
    AlmanyaHorst Buhtz22
    35TürkiyeAbdullah Avcı18
    36İspanyaVicente del Bosque17
    37TürkiyeRecep Adanır14
    38Türkiyeİsmet Arıkan12
    39TürkiyeTayfur Havutçu11
    40AlmanyaKarl-Heinz Feldkamp10
    41İtalyaLeandro Remondini7
    TürkiyeHüseyin Saygun7
    43TürkiyeZiya Taner6
    44TürkiyeKaya Köstepen4
    45TürkiyeEnver Katip3
    TürkiyeFuat Yaman3
    47TürkiyeMehmet Ekşi2
    AlmanyaRoland Koch2
    49TürkiyeŞenol Fidan1
      Şu anda aktif Beşiktaş teknik direktörü
    16 Mart 2020 itibarıyla

    Futbolculuk kariyerleri boyunca sadece Beşiktaş'ın formasını giyen futbolcular

    SıraForma NoÜlkesiOyuncuYıllarMaç (Lig)Gol (Lig)
    1TürkiyeHüsnü Savman1927-194429442
    210TürkiyeŞeref Görkey1930-1950295242
    29TürkiyeHakkı Yeten1931-1948439382
    3TürkiyeMehmet Ali Tanman1932-1947
    4TürkiyeFaruk Sağnak1944-195511315
    57TürkiyeSüleyman Seba1946-195418444
    6TürkiyeAhmet Özacar1955-1971335105
    710TürkiyeSanlı Sarıalioğlu1962-197531566
    88TürkiyeRıza Çalımbay1980-199660241

    Beşiktaş futbol takımı kaptanları

    PeriodName
    11911-1931Türkiye Şeref Bey
    21931-1948Türkiye Hakkı Yeten
    31948-1954Türkiye Süleyman Seba
    41954-1959Türkiye Recep Adanır
    51959-1962Türkiye Nazmi Bilge
    61962-1968Türkiye Necmi Mutlu
    71968-1975Türkiye Sanlı Sarıalioğlu
    81975-1978Türkiye Zekeriya Alp
    91978-1980Türkiye Rasim Kara
    101980-1983Türkiye Mehmet Ekşi
    111983-1988Türkiye Samet Aybaba
    121988-1996Türkiye Rıza Çalımbay
    131996-1998Türkiye Recep Çetin
    141998-2001Türkiye Mehmet Özdilek
    152001-2006Türkiye Tayfur Havutçu
    162006-2008Türkiye İbrahim Üzülmez
    172008-2009Arjantin Matias Delgado
    (16)2009-2011Türkiye İbrahim Üzülmez
    182011İspanya Guti
    192011-2013Türkiye İbrahim Toraman
    202013-2019TürkiyeTolga Zengin
    212019-2020Türkiye Burak Yılmaz
    222020-Kanada Atiba Hutchinson

    Beşiktaş tarihinde satılan en pahalı futbolcular (1959-2021)

    ÜlkesiOyuncuTransfer RakamıTakım
    1Türkiye AlmanyaCenk Tosun22.500.000 €Everton
    2Senegal FransaDemba Ba13.000.000 €Shanghai Shenhua
    3NorveçJohn Carew7.600.000 €Lyon
    4ArjantinJosé Sosa7.500.000 €Milan
    BrezilyaMarcelo Guedes7.500.000 €Lyon
    5Türkiye AvustralyaErsan Gülüm7.000.000 €Hebei China Fortuna
    6TürkiyeNihat Kahveci5.000.000 €Real Sociedad
    TürkiyeAtınç Nukan5.000.000 €Leipzig
    7SırbistanDuško Tošić4.500.000 €Guangzhou R&F
    8Türkiye Almanyaİlhan Mansız3.700.000 €Vissel Kobe
    9Türkiye AlmanyaAhmet Dursun3.500.000 €TJ Teda
    10BrezilyaJose Kleberson3.100.000 €Flamengo

    Beşiktaş'ın Süper Lig'deki önemli golleri


    GolOyuncuOynadığı yıllar
    1.Nazmi Bilge1954 - 1961
    100.Ahmet Özacar1955 - 1971
    200.Coşkun Ehlidil1962 - 1967
    300.Güven Önüt1960 - 1969
    400.Faruk Karadoğan1965 - 1972
    500.İhsan Büyükbuğdaypınar1964 - 1969
    600.Sanlı Sarıalioğlu1961 - 1975
    700.Tezcan Ozan1974 - 1978
    800.Sava Paunović1977 - 1979
    900.Özer Umdu1980 - 1981
    1000.Dževad Šećerbegović1983 - 1985
    1100.Feyyaz Uçar1982 - 1994
    1200.Metin Tekin1982 - 1997
    1300.Les Ferdinand1988 - 1989
    1400.Metin Tekin1982 - 1997
    1500.Zeki Önatlı1987 - 1993
    1600.Ali Günçar1992 - 1998
    1700.Metin Tekin1982 - 1997
    1800.Ertuğrul Sağlam1994 - 2000
    1900.Oktay Derelioğlu1993 - 1999
    1903.Mehmet Özdilek1988 - 2001
    2000.Daniel Amokachi1996 - 1999
    2100.Tayfur Havutçu1997 - 2006
    2200.Nihat Kahveci1997 - 2002 / 2009 - 2011
    2300.Roman Dąbrowski2002 - 2005
    2400.Mustafa Doğan2004 - 2008
    2500.İbrahim Akın2004 - 2007
    2600.İbrahim Kaş2004 - 2008 / 2009 - 2010
    2700.Filip Hološko2008 - 2015
    2800.Manuel Fernandes2011 - 2014
    2900.Oğuzhan Özyakup2012 -
    3000.Gökhan Töre2013 - 2019
    3100.Cenk Tosun2014 - 2018
    3200.Talisca2016 - 2018
    3300.Domagoj Vida2018 -
    Ödüller
    Yılın futbolcusu ve Yılın Teknik DirektörüGol kralları
    Milliyet Spor Ödülleri - Türkiye'de Yılın Futbolcusu (5)
    • Türkiye Varol Ürkmez - 1956
    • Türkiye Nazmi Bilge - 1958
    • Türkiye Mehmet Özdilek - 1991
    • Türkiye Sergen Yalçın - 2003
    • Türkiye Cenk Tosun - 2017
    Milliyet Spor Ödülleri - Türkiye'de Yılın Yabancı Futbolcusu (1)
    • Portekiz Ricardo Quaresma - 2016
    Milliyet Spor Ödülleri - Türkiye'de Yılın Teknik Direktörü (10)
    • İngiltere Gordon Milne - 1986-87, 1987-88, 1989-90, 1990-91, 1991-92
    • Almanya Christoph Daum - 1993-94
    • Galler John Toshack - 1997-98
    • Romanya Mircea Lucescu - 2002-03
    • Türkiye Mustafa Denizli - 2008-09
    • Türkiye Şenol Güneş - 2015-16
    Türkiye'de Yılın Futbolcusu (1)
    • Almanya Mario Gómez - 2016
    Türkiye'de Yılın Teknik Direktörü (1)
    • Türkiye Şenol Güneş - 2015-16
    Süper Lig Gol Kralları (4)
    • Türkiye Güven Önüt - 1963-64
    • Türkiye Feyyaz Uçar - 1989-90
    • Türkiye İlhan Mansız - 2001-02
    • Almanya Mario Gomez - 2015-16
    Türkiye Kupası Gol Kralları (12)
    • Türkiye Tezcan Ozan - 1974-75
    • Türkiye Reşit Kaynak - 1976-77
    • Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Sava Paunovic - 1978-79
    • Türkiye Ali Gültiken - 1988-89
    • Türkiye Feyyaz Uçar Mehmet Özdilek - 1989-90
    • Türkiye Ertuğrul Sağlam - 1997-98, 1998-99
    • Brezilya Bobô - 2006-07, 2008-09
    • Portekiz Hugo Almeida - 2010-11
    • Türkiye Cenk Tosun - 2015-16
    İstanbul Futbol Ligi Gol Kralları (15)
    • Türkiye Şevket Yorulmaz - 1951-52, 1952-53
    • Türkiye Recep Adanır - 1950-51
    • Türkiye Bülent Esel - 1949-50
    • Türkiye Şükrü Gülesin - 1948-49, 1947-48, 1946-47, 1945-46, 1943-44
    • Türkiye Kemal Gülçelik - 1944-45
    • Türkiye Şeref Görkey - 1940-41, 1937-38
    • Türkiye Hakkı Yeten - 1933-34, 1932-33, 1931-32


    Başarıları

    Beşiktaş, 1959 yılından itibaren düzenlenen Süper Lig'de 15 şampiyonluk kazanmıştır. Bu şampiyonluklarla birlikte formasına 3 yıldız takma hakkına sahip olmuştur. Türkiye Kupası'nda 9 şampiyonluğu, Türkiye Süper Kupası'nda ise 8 şampiyonluğu bulunmaktadır.

    “Türkiye’nin ilk özel spor müzesi” unvanına sahip Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Türk Futbolunda önemli ilklere imza atmıştır.

    Beşiktaş'a tam kadro olarak Türk millî futbol takımını temsil etme hakkı tanınan tek kulüptür. 16 Mayıs 1952 tarihinde, Federasyonun isteğiyle, Beşiktaş " Türk millî takımını temsilen, Yunanistan millî futbol takımı ile maç yapar. Beşiktaş Futbol Kulübüne, katkılarından dolayı, armasında “Türk Bayrağı” bulundurma ayrıcalığı tanınır.

    11 Mayıs 2017 itibarıyla
    TurnuvaSMGBM
    Şampiyon Kulüpler Kupası / UEFA Şampiyonlar Ligi1874231734
    UEFA Kupa Galipleri Kupası7204412
    UEFA Kupası / UEFA Avrupa Ligi17102462135
    Toplam39*196734281

    *2003-04,2014-15 ve 2016-17 sezonlarında katıldığı Şampiyonlar Ligi'nden elenerek UEFA Kupası/Avrupa Ligi'nde yoluna devam etmiştir.

    Enler ve ilkler

    • Türkiye'nin ilk kurulan spor kulübü Beşiktaş.
    • Beşiktaş, Türkiye’nin ilk özel spor müzesi” unvanına sahip kulüptür.
    • İlk resmi İstanbul Lig Şampiyonu Kupası 1924 yılında Beşiktaş kazandı.
    • İlk Başbakanlık Kupası'nı 1944 yılında Beşiktaş kazandı.
    • İlk Profesyonel Lig Şampiyonluğu kupası 1951 yılında Beşiktaş kazandı.
    • Beşiktaş'a tam kadro olarak Türk millî futbol takımını temsil etme hakkı tanınan tek kulüp.
    • İlk Federasyon Kupası 1956 yılında Beşiktaş kazandı.
    • Türk futbol tarihinin namağlup ilk ve tek lig şampiyonluğu kupası 1991-1992 yılında Beşiktaş kazandı.
    • İlk Atatürk Kupası 1999-2000 sezonunda Beşiktaş kazandı.
    • 2002-2003 senesinde, 100. yılında şampiyonluk kupası alan ilk Türk takımı Beşiktaş'dır.
    • Ulu önder Atatürk'ün ilk ilgilendiği ve ziyaret ettiği Kulüp (1914).
    • İlk kurulan Spor Kulübü (1903)
    • ilk tescil edilen Spor Kulübü (1910).
    • İlk spor tesisi ve lokali kuran Kulüp (Akaretler-1909).
    • 20 takım arasında yapılan ilk Türkiye Ligi'nde şampiyonu.
    • Dünya’da ve Türkiye’de çocuk dergisi çıkartan ilk ve tek Spor Kulübü.
    • Kıtalararası seyahat eden Türk futbol takımının kazandığı kupa'yı ilk 1950 yılında Beşiktaş kazandı.
    • Türkiye’de turizm şirketi kuran ilk ve tek Spor Kulübü.
    • Türkiye’de sigorta şirketi kuran ilk ve tek Spor Kulübü.
    • Türkiye Süper Kupası'nı (2006-2007 sezonu) kazanan ilk Spor Kulübü.
    • Stadı olmadan şampiyon olan tek takım (2015-2016) Beşiktaş.
    • En fazla resmi İstanbul Ligi Şampiyonu (15 Kez).
    • Üst üste beş yıl İstanbul Şampiyonu olan tek Kulüp (1939-1943).
    • İstanbul Ligleri’nde en fazla gol atan takım (1 Sezonda 90 Gol, 8 Yılda 599 Gol)
    • Resmi Lig’de 18 maçta 18 galibiyet alan tek takım.
    • Resmi Ligler’de en fazla "namağlup şampiyon" olan takım (7 Kez).
    • Türkiye Ligi’nde "Namağlup Şampiyon" olan tek takım.
    • Türk millî takımını temsil hakkı verilen tek takım.
    • Ambleminde AY-YILDIZ olan tek Kulüp.
    • En fazla Centilmenlik Kupası alan takım (19 Kez).
    • Genç Takımlar Futbol Ligi'nde en çok İstanbul ve Türkiye Şampiyonu olan Kulüp (30 Kez).
    • "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" fikrini ortaya atıp uygulamasını ve kanunlaşmasını sağlayan Kulüp.
    • Türkiye'de her branşta "Spor Okulları" açan tek Kulüp.
    • Alt yapısından en çok yıldız yetiştiren Kulüp.
    • Üst üste 56 maç yenilmeyen tek kulüp "Yenilmez Armada".
    • Üst üste en fazla arka arkaya galip gelen takım (18 Kez).
    • İki senede sadece 1 yenilgi alan tek takım.
    • Resmi bir maçta 10 gol atan tek takım.; Beşiktaş-Adana Demirspor: 10-0
    • Evinde 10 sene hiçbir Anadolu takımına yenilmeyen tek takım.
    • Lig tarihinde en uzun süre yenilmeyen ekip (48 maç) 
    • Birinci futbol liginde üst üste en çok maç kazanma rekoru (1959-60 sezonu üst üste 13 maç).
    • Dünyanın en yüksek ses seviyeli maç rekoru (2007-08 132 dB Beşiktaş 2-1 Liverpool UEFA Şampiyonlar Ligi)
    • Dünya'da forma tarihini kitap hâline getirmiş ilk ve tek kulüp.
    • Şampiyonlar Ligi Grupları'nı namağlup lider bitiren ilk ve tek Türk kulübü.(2017)

    Etiket:

    Hakıkımızda:
    Gugukluhayat tam 14 yıldır Sizlerle beraber. Paylaşıyoruz, öğreniyoruz,yardım ediyoruz, eğleniyor,bilgi sahibi olurken mutlu oluyoruz