Ahmet Hamdi Tanpınar Arşivi

merhancag | 15:20 |


Bir yazarın arşivi, o yazarın edebiyat tarihine bıraktığı en kıymetli hafıza hazinesidir. Çünkü eserlerinde ortaya koyduğu dünyanın ötesi söz konusu arşivlerde bulunabilmekte, yaşanabilmektedir. Mektupları, fotoğrafları, notları, el yazmaları, eşyaları, kalemleri ve daha birçok şey, bir yazarın kendisinden sonra yaşamaya devam eden anılarının toplamını oluşturmaktadır.


Ahmet Hamdi Tanpınar da edebiyatımız için nitelikli eserler üretmiş, yaşamı boyunca bu eserlerin varlığından hareketle kıymetli bir yaşam sürmüştür. Onun hatıraları ve arşivleri de en az eserleri kadar değerlidir. İncelemek, anlamaya çalışmak ve yakından görmek her zaman için önemlidir.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, 1974 yılından beri Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kişisel koleksiyonunu muhafaza etmekteydi.


Yıllardır enstitünün ev sahipliği yaptığı bu değerli koleksiyon, dijital ortama aktarılarak araştırmacıların ve okurların ziyaretine açıldı.


Enstitü müdürü Prof. Dr. Fikret Turan’ın verdiği izin doğrultusunda başlanan çalışma, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün ortak çalışmaları sonucunda tamamlandı.


Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan koleksiyonda yazara ait mektuplar, şiirler, karalamalar, fotoğraflar, tefrikalar, makaleler ve çeviriler yer alıyor.

Hemen hemen hepsi ilk kez ziyaretçilere açılan koleksiyonda aynı zamanda müsveddeler, kitap taslakları, Yahya Kemal kitabı çalışması, Mösyö Teste çevirileri ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün notları da bulunuyor.


Arşivdeki müzikler kısmında ise Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dinlediği 39 adet şarkının listesi yer alıyor.
 

Yazarın bu pek kıymetli kişisel arşivine buradan ulaşabilir ve geçmişin yaşanmışlıkları arasında usul usul gezinebilirsiniz. 



Etiket:

Hakıkımızda:
Gugukluhayat tam 14 yıldır Sizlerle beraber. Paylaşıyoruz, öğreniyoruz,yardım ediyoruz, eğleniyor,bilgi sahibi olurken mutlu oluyoruz