İş Hayatı Hakkında Okulda Öğrenemeyeceğiniz 16 Ders
Girişimci olmak ve küçük bir işletmenin sahibi olmak ya da bir işi yönetmek okulda öğrendiğimizden tamamen farklı olduğunu gösteren 16 bilgiyi sizin için sıraladık.
1. En önemli yeteneğiniz çevrenizdir
Okulda işi yaparak başarılı olursunuz; ancak iş hayatında bağlantılarınız sizi başarılı yapar. Bağlantılarınız ya da başka bir deyişle tanıdıklarınız, sizi profesyonelliğe götürecek fırsatlar sunarken daha deneyimli girişimcilerin desteğini de sağlar. Üniversitede ders aralarında arkadaş çevresini genişleten o çocuklar mezuniyetten sonra çabucak üst adımlara çıkabilenlerdir.
2. Okuldaki iyi notlar iş hayatında başarı anlamına gelmez
Her ne kadar okulu dereceyle bitirenler iş hayatında daha büyük fırsatlarla karşılaşsalar da okul, iş hayatından çok daha farklı yetenekler gerektirmekte ve sunmaktadır.
3. İş kurmak Roller Coaster’a binmek gibidir
Zirveye ulaşmanın en kolay yolunun iş kurmak olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gerçekte iş kurmak kısa yoldan ziyade vahşi bir karnaval gibidir; yüksekler çok yüksekte, alçaklar ise yerin altındadır. Bir işletme sahibi olmak her türlü sorumluluk, stresle yüzleşmenize sebep olacakken hedeflere ulaşmanız da coşkuyu beraberinde getirecektir.
4. Öğrenmek asla bitmez
Aslında aynı okulda olduğu gibi iş hayatında da her alan hakkında her geçen gün yeni bir şey öğrenmek gerekmektedir. İş sahibi olarak yalnızca kendi alanınızda uzmanlaşmanız yetmez aynı zamanda insan kaynaklarından muhasebeye kadar her alanda kendinizi geliştirmelisiniz. Bilgi ve deneyimlerinizi bu şekilde başka departmanlara yaymak sizi yalnızca bilgili yapmaz aynı zamanda yeni fikirler ve yeni yollar konusunda size fikirler verir.
5. İş sahibi olmak bir şirkette işe başlamaktan kolay değildir
“Kendi işinin patronusun” cümlesi kulağa hoş gelse de bu patronluk Pazar sabahı saat 5’te iş yerine gitmeyi gerektirebilir. İş sahibi olarak işletmenin her türlü kaynağı, üretkenliği, işleyişi hakkında sorumluluğunuz varken; bir iş yerinde çalışıyorsanız tek sıkıntınız yöneticinizin sinirli halleri olacaktır.
6. Kendi ekmeğini kazanmanın verdiği his harika da olsa…
Para kazanmaya başlamak gerçekten bir şeyleri yapıyor olduğunuzun göstergesidir. Maaşınız başkalarının bütçesinden vergilendirilmiyor; siz sahaya çıkıp gelirinizi bulmaya çalışıyor onun için savaşıyorsunuz. Bu durum başlı başına farklı bir dünya görüşüdür.
7. … başkalarını iş sahibi yapmak paha biçilemez
Takım olarak çalışıp size ve yaptıklarınıza saygı duyan çalışanlarınız olduğu sürece bu his paha biçilemez. Herkesin ortak olduğu vizyon değer yaratır. Siz çalışanlarınızın hedeflerine ulaşmaya yardım ettikçe kendi hedeflerinize o kadar yakın olursunuz.
8. Tanıdığınız herkesten daha çok çalışacaksınız
Haftalık 40 saatlik çalışma sürecinden kaçınmak sizi, iş kurarak haftalık 80 saate mahkum bırakacaktır. Hafta sonları arkadaşlarınızla plan yaptığınızda bile işleriniz aklınızdan çıkmayacak ve maalesef suçluluk duyacaksınız.
9. Arkadaşlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekecek
Çoğu okul arkadaşınız maaşlı, normal işlerde çalışırken; onlara iş kurduğunuzu söylemeniz beklemediğiniz tepkileri almanıza neden olabilir. Çoğunlukla kıskançlık sebepli bu tepkiler heves kırıcıdır. Onlar için siz, kabuğunuzdan çıkmış ve hayalinizi yaşıyorsunuz -her ne kadar bu hayal size zorluklar getiriyor olsa da. Bu yüzden bazı eski arkadaşların gitmesine izin vermek gerekir özellikle size gölge yapanların.
10. Bazı rakipleriniz ise en yakın arkadaşınız olacak
Filmlerde rakip firmalar kanlı bir rekabet içinde olsa da gerçek hayatta size yol gösterecek olan rakiplerinizdir. Rakiplerinizle bağlantı kurun ve uygun olduğu yerlerde onların deneyimlerini kullanmaktan çekinmeyin.
11. Hiçbir şey planlandığı gibi gitmeyecek
Eğer tahmin edilebilir sonuçları görmek istiyorsanız sabah 9 akşam 5 çalıştıran firmalara geri dönmelisiniz. Çünkü girişimcilikte düzenli ilerleyen çizgiler yoktur. Verimli olduğunu düşündüğünüz her planı her gün yeniden gözden geçirip yeniden düzenlemeniz gerekecek. Sorumlu bir lider bir plana inatla tutunmak yerine yeni yollar bulabilendir.
12. Sağlık her şeyden önemli
Sabahın 3’üne kadar çalışmış olmanız işinizi bir yere getirecek olsa da sizi gün be gün mahvedecektir. Uykunuzu iyi almalı, sağlıklı beslenmeli ve spor yapmalısınız.
13. Gerekiyorsa bırakın
Tamamen işi değil tabii. O anki planınız, stratejiniz, fikriniz… Olmuyorsa bırakın ve yenilerine yönelin. Kimse ilk denemede başarılı olmadı.
14. Sizin zamanınız diğer kaynaklardan daha önemli
Hocalarımız bize “hayır” demeyi öğretmedi. Ama bir işi siz yönetiyorsanız zamanınızı korumak için hayır demeniz gerekiyor. Zamanınızı alacak her bir iş sizi hedefinize yaklaştırmalı.
15. Büyük sözler vermek en büyük hata
Hayalinizde adım adım ilerleyebilmek için siz de diğer işletme sahipleri gibi her şeye olumlu bakabilirsiniz. Ancak çalışanlarınıza, müşterilerinize yerine getiremeyeceğiniz sözler vermek çok büyük zararları beraberinde getirecektir.
16. Diğer başarı hikayeleri sizin hikayenizle aynı değil
Girişimciler idol edindiklerinin başarı hikayelerine takılıp kalmışlardır. Bu durum büyük bir ilham kaynağı olsa da sizin işletmenizin kendine özgü yokuşları var. Başka bir işletme için işe yarayan çözüm sizinkinde anlamsız olabilir. Kendi vizyonunuza güveniyorsanız, bu inanç sizi daha ileriye götürecek.
Kaynak:Toptalent
Etiket: Ekonomi-İş Hayatı